10 nya år med glyfosat?

I december i år går tillståndet ut för användningen av glyfosat inom EU. Den sista juni förra året var senaste förlängningen som skulle vara i 18 månader i väntan på ytterligare vetenskapligt bevis. Behövs mer? I dagarna rapporterade flera medier att Sverige kommer att stå bakom kommissionens förslag om att förlänga detta i ytterligare 10 år. Glyfosat är ett starkt växtskyddsmedel som dödar det mesta och från många håll kommer protester mot den fortsatta användningen pga dess giftighet. Produkten finns bland annat i Monsantos Round Up, som numera, vad jag vet, tillhör Bayer som köpte upp Monsanto förra året. Glyfosat finns även i en del ölsorter, vin och mensskydd. I importerad mat som inte är ekologisk finns det stor risk att rester kan påträffas. I övrigt finns glyfosat i nästan alla produkter med majs eller soja samt all läsk och godis som är sötad med majssirap.  
 
Glyfosat är världens mest använda bekämpningsmedel med stora bieffekter för människa, miljö och djur. Kan anledningen vara att någon sitter i knäet på farbrorn i Bayer? Spelet bakom besluten som påverkar vår framtid är ovisst, men så förödande. Vi vill inte se en förlängning av detta gift. 
 
Varje år sker en demonstration i många länder världen över. Om tillståndet förlängs ytterligare 10 år kommer troligen denna att bli än mer intensiv. Vi behöver stå upp mot företagen. 
 
I många studier jag läst och på många föreläsningar som vi haft, båda två, har vi sett bieffekterna av att använda detta gift. Vi hoppas att tillståndet inte förnyas. 
 
/ Kristoffer