EU passade på..

Den senaste veckan har det i media fokuserats på framförallt Brexit och terrorattentatet i Bagdad. Samtidigt har det i bakgrunden tagits ett beslut som kommer påverka varje individ på Jorden, nämligen licensen för Glyfosat. Ett sådant beslut hade om det uppmärksammats troligen fått utstå hård kritik. 
 
Den 30/6 gick licensen ut och har nu förnyats i 18 månader i väntan på nya vetenskapliga bevis. Behövs verkligen fler? Eller handlar det om pengar igen? Detta går rakt emot EU:s försiktighetsprincip vilket man helt verkar strunta i.
 
Glyfosat som är den aktiva substansen i Monsantos Round-Up används dessvärre vid merparten av världens odlingar, dock främst vid produktionen av Genmodifierade grödor (GMO). Dessa tar däremot upp majoriteten av markarealen. Om du någon gång hör någon säga, privatperson som politiker, att GMO är bra eller att GMO kan föda världen, är den personen antingen betald eller okunnig. Vi är beroende av naturen för mat, inte av Monsanto, Syngenta eller något annat kemikaliebolag. 
 
En rad sjukdomar och åkommor kopplas till Glyfosat, tex missbildningar och missfall och det kan även vara cancerogent. I naturen dödar det främst organismer långt ned i näringskedjan. Ni har säkert hört att bin dör ut snabbare än nånsin? Försvinner bina och andra insekter försvinner essentiella pollinatörer. Vi får alltså pollineringen GRATIS av naturen och vi förstör den. GMO kan inte föda världen, däremot döda den sakta men säkert medan högt uppsatta i bolag som Monsanto och Syngenta lever ett lyxliv. Men försvinner en organism i en tillräckligt stor omfattning drabbas hela ekosystemet. Ju mer som används desto mer resistens, vilket leder till att det hela tiden används mer.
 
Ett odlingssätt jag tror på är Permakultur och tidningen Permaculture Magazine lade igår ut en text om beslutet kring Glyfosat, ni hittar den här! Ni kan även kika på en video med en översiktlig förklaring på Glyphosate här
 
Kan passa på att tipsa om en bok som bland annat pratar om hur DDT förändrade landskapet och vår hälsa, skriven av Rachel Carson. En kvinna med ett fantastiskt mod som inte gav sig utan fortsatte ifrågasätta användningen av DDT och andra pesticider. Detta var startskottet för den moderna miljörörelsen. 
 
 
Vill ni se fler videor om hur pesticider påverkar oss? Gå in på youtube och sök på tex Glyfosat (Glyphosate), Round Up, DDT, Monsanto, GM crops. Carson. 
 
Hur löser vi detta då? Stötta inte GMO, köp aldrig Round-Up, sprid informationen, odla själv och/eller handla ekologiskt.
 
/ Kristoffer