Crush på Stenshue

Igår var vi på utflykt runt om i Skåne, mest Österlen. Snart är det semester, sen är det tillbaka till vardagen vilket innebär att vi kommer träffas som vanligt igen. Läge att brista ut i ett segervrål.
 
Vi stannade bland annat vid Stenshuvud. Så vackert här. 
 
Norra huvudet
 
Tror detta är östra huvudet 
 
 
Har ni inte varit där rekommenderar vi er starkt att åka dit! Det är dock en kraftig lutning och benen får jobba, men vad gör det? Väl framme på huvudet är det värt det, lovar. 
 
--
 
 
Som ni vet dricker jag inte läsk, men nu har jag hittat en annan god dryck. En kolsyrad ekologisk och fairtrade-märkt dryck sötad med fruktjuice utan socker/sötningsmedel. 
 
 
Företaget bakom, Smiling, säljer bland annat även smoothies, kokoschips och cashewnötter. Företaget startades av fyra svenskar, efter att två av dem skulle skriva ett examensarbete om hur bistånd till u-länder kunde förbättras. Vad de snabbt lärde sig var att lokalbefolkningen ville jobba framför att få skänkta kläder. De märkte också att stora indiska företag kom och köpte upp stora delar av odlingen för en liten peng eftersom det inte fanns någon konkurrens, vilket gör att bönderna levde i stor fattigdom. 
 
Nu har Smiling startat ett projekt där 25 öre per såld flaska går till entreprenörer i Gambia (samma land som exjobbet). Det kanske låter lite, men det möjliggör lån för bönderna som kan starta egna företag, vilket då innebär fler arbetstillfällen. De har även andra projekt i Gambia.
 
Köper ni Smilings produkter ökar därmed chansen för många människor att kliva ur fattigdomen. Var går pengarna vid köp av Coca-cola? Det är nog värt att fundera över. 
 
--
 
Nu är det dags att sova. Imorgon är det måndag igen, härligt. 
 
Ha det fantastiskt!
 
/ Kristoffer

Snart augusti, snart semester

Tiden går så fort nu känns det som. Vi bara jobbar på och försöker ta vara på den lilla tiden då vi båda är lediga. Den 9/8 är Amandas sista dag och dagen efter är min. Sedan är vi lediga till den sista veckan i augusti. Ska bli så skönt. Förutom en vecka i juni efter skolan blir det första lediga tiden på cirka ett år. Annars har det varit skola hela tiden.
 
De senaste dagarna har jag lyssnat på avsnitten på Klotet på SR, vilket jag helt har glömt. Bra tips om ni vill få en bra överblick över vad som sker i världen och varför. Det är vetenskapsradion där de pratar om miljörelaterat på olika vis. Bland annat har jag lyssnat på avsnittet som handlade om vattenkonferensen i New York som Sverige tillsammans med Fiji arrangerade. Sen har jag också hört vad som händer när USA dragit sig undan Parisavtalet (vilket är mycket), men ett exempel är en mur som skulle byggts i afrika (minns inte landet) för att minska effekterna av klimatförändringar. Den skulle finansierats via USA:s bidrag till FN, men nu blir det ingen mur. Eller, det kanske blir en mot Mexico men av helt andra orsaker. Tror att USA skulle bidra med nästan en 1/4 av budgeten, vilket innebär att många länder i behov av hjälp inte kommer att få det. Istället får amerikanarna en ny era med kol.. 
 
Programmet Klotet sänds en gång i veckan och varje program varar i cirka 45 minuter. Ladda ned appen SR Play, gå in på Program -> Vetenskap/Miljö och välj Klotet. 
--
 
Senaste tiden har köttkonsumtionen i Sverige även börjat minska efter att ha ökat stadigt under lång tid. Mycket bra för vår hälsa, för vår framtida livsmedelsförsörjning, luftkvalité etc. Givetvis även för djuren!
 
--
 
Dessutom har Tesla meddelat att alla deras bilar kommer att ha veganska säten, dvs inga säten med animaliska produkter som läder. Har ni förresten sett uträkningen att produktion + utvinning av batterierna till Tesla motsvarar cirka 20 000 mils bilkörning? En sådan uträkning är ett typexempel när ett företag vill framhäva sig/sina partners/sina intressen utan kritik. De har ju missat att räkna in vad en "vanlig" bil orsakar vid produktion + utvinning.. Dessutom finns långsiktiga effekter av själva bilkörningen med en "vanlig" bil som inte finns med en elbil.
 
Batterierna är ett problem och när det kan lösas hoppas vi få se många elbilar på stan, även om vi såklart helst vill se cyklar. 
 
--
 
 
Tänk att vi fick en katt som var lika social och störig som Sören. De verkligen älskar varandra och är inte långa stunder ifrån varandra. 
 
/ Kristoffer

ResQ och Karma

Har tänkt skriva om detta länge nu, men lyckats glömma bort det. Kanske kan det vara för att vi ännu inte provat någon av dem då vi oftast lagar mat själv hemma. 
 
För ett tag sedan kom en app där affärer och restauranger säljer ut mat som skulle slängas för ett billigare pris. Nu har även en annan app kommit - det kanske finns fler? Tipsa gärna nedan i så fall. 
 
Ladda ned apparna ovan och leta efter erbjudanden var du vill. Ställ in din plats och aktivera notiser för att få erbjudanden, annars gå in och titta. Kan bli en fin restaurangmiddag hemma!
 
--
 
Igår kom beskedet att Green matmarknad vid turning turso i Malmö begärts i konkurs. Tråkigt givetvis. Det är en affär som velat slå sig in med konceptet att erbjuda ekologisk och ren mat, dvs så mycket mat som möjligt utan tillsatser. Nu har de istället konkursutförsäljning. Gå gärna dit om ni kan. 
 
--
 
Igår rapporterades det även hur mycket plast människan använt och hur mycket som försvunnit ut i vattendragen. Om jag ska vara ärlig trodde jag faktiskt att det var mer. Vilket fall som har detta enorma konsekvenser för vår framtid. Dör haven, dör troligtvis människan. Vi behöver haven av så många olika orsaker. Undvik plast i största möjliga mån. 
 
Ha en bra dag!
 
/ Kristoffer