God karma av Korma

Igår lagade jag den indiska rätten Korma med bland annat kokos, russin och blomkål. Denna gång hade jag även i halloumi. Detta är en de godaste indiska rätterna vi vet! 
 
 
Recept för 8 portioner:
 
2 gula lökar
1 blomkålshuvud
2 halloumi à 200g
2 tsk kardemumma
2 tsk spiskummin
1 dl russin
2 msk gurkmeja
3 dl vatten
3 dl grädde alt matlagningsgrädde
4 dl mandelmjöl (vetemjöl funkar också fint)
3 dl riven kokos
8 dl mild yoghurt
Lite salt
Lite koriander alt en kruka färsk
Ev 1 tsk muscovadosocker
 
1 Skala och hacka löken. Skär blomkålen i små buketter. 
2 Stek upp löken och halloumin med kardemumma och spiskummin. Tillsätt blomkål, russin, gurkmeja, salt och ev socker. Rör om och låt stå 7-8 min. Under tiden - koka upp ris. 
3 Blanda ned vatten, grädde, mjöl och kokos och låt puttra i 4-5 min.
4 Rör ned yoghurten och koriander och låt stå ytterligare 8-10 min. 
 
Smaklig spis!
 
Igår på dagen var jag iväg med skolan. Vi var på en huvudförhandling där mark- och miljödomstolen var inblandade. Mycket intressant och givande att sitta med i ett verkligt fall. 
 
/ Kristoffer

Lasagne med spenat, halloumi och pumpakärnor

Den 5/1 hade vi födelsedagsfest för mig och Amandas mamma Åsa och lagade då lasagne. Jag tyckte det var intressant att göra en utan färs. Ibland känns det perfekt att använda något substitut vid rätter som exempelvis bolognese, men kände att jag ville prova något nytt. Igår lagade jag rätten igen. Så gott! Vi kommer definitivt laga detta många gånger om! 
 
 
Eftersom vi gärna vill ha rester att ha med till lunch gjorde jag för 8 personer.
 
Ingredienser
2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
Rapsolja för stekning
1 paket lasagneplattor
Ca 1/4 tub tomatpurè
1000 g krossade/passerade tomater
1 msk honung
1/2 dl vetemjöl
Timjan
8 dl vatten
400g fryst bladspenat (hackad fungerar också)
3 halloumiostar (à 200g)
1-2 dl pumpakärnor
Ost till garnering
salt och peppar
 
1 Skala och hacka lök och vitlök. Fräs detta i olja, ca 3 min.
2 Tillsätt tomatpurè, krossade tomater, honung, timjan, mjöl och vatten och koka upp, ca 5 min. 
3 Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225 grader.
4 Skär halloumin i tunna skivor alt tärningar.
5 Varva tomatsås, lasagneplattor, halloumi och pumpakärnor (endast ett lager pumpakärnor). Börja och avsluta alltid med tomatsås. Toppa med ost och pumpakärnor. Det går också fint att ha zucchiniskivor istället för ost.
6 Ställ in i mitten av ugnen ca 20 min (225 grader).
 
Smaklig spis!
 
/ Kristoffer

2018 kommer bli ett spännande år

För tillfället sitter jag i skolan vid introduktionen av kursen metodik och praktik som startar idag. Har haft möjligheten att praktisera tidigare, men har inte tagit chansen eftersom jag ändå skulle läsa vidare. Nu går det känna lukten av den kommande examen (även om jag tog en i somras) och en praktik kanske kan ge en fot in i arbetslivet. Efter denna kurs återstår endast examensarbetet innan det är dags att komma ut i verkligheten. Jag har dock funderat mycket på om jag ska läsa vidare eller ta examen och satsa på arbete. Det är svårt. Som det ser ut nu är jag sugen på att börja arbeta i juni.
 
Sedan studierna startades 2013 har jag hela tiden suktat efter ny kunskap och vill veta mer om mycket, även om det inte enbart handlar om att "banka in" kunskap. Det handlar också om att ha ett kritiskt tänk, att försöka se olika scenario, forskning etc ur olika perspektiv. Jag tänker ofta på hur mycket jag lärt mig under dessa år, men varje gång något nytt läses inser jag att det finns mer. Någon gång tror jag dock det är viktigt att stanna upp och försöka förstå att det inte går att kunna allt.
 
Innan tänkte jag att jag ville göra klart studierna för att sedan komma ut, dvs hellre ta någon extra kurs efter examen alternativt ytterligare examen, men tänker nu att det kanske inte är så dumt att komma ut i arbetslivet och senare återkomma om det skulle finnas behov/motivation. 
 
Ibland får jag frågan; är du inte skoltrött? Jovisst, men att vara i skolan innebär intressanta föreläsningar, övningar, studiebesök samt tillgång till den senaste litteraturen/forskningen inom området. Om jag skulle börja arbeta skulle det innebära att vi kan komma närmre vårt mål att flytta till hus/gård, att leva synkroniserat (nu har vi ofta olika schema och dygnsrytm, delvis pga nattjobb på SJ etc.) men också andra möjligheter. 
 
2018 kommer bli året då vi gifter oss, då vi blir man och hustru. Vi längtar! Det börjar närma sig nu. Äktenskapet kommer innebära att jag byter efternamn till Sahlin, efter att ha hetat Nilsson hela livet, speciell känsla. Det pirrar i magen vid tanken på bröllop, namnbyte och att vara gift.
 
Vi har inte hunnit skriva den senaste tiden, då det varit jobb/skola men givetvis också jul, nyår och födelsedag. Vi kommer inom de närmsta dagarna att publicera några recept och förhoppningsvis några bilder från den senaste tiden. 
 
Ha en fantastisk måndag!
 
/ Kristoffer