Nu räcker det!

Examensarbetet är inlämnat och nu i slutet har jag haft både halsfluss och förkylning med lock för båda öronen. Igår kväll sa Stoff att hela mitt ansikte ser energilöst ut, till och med näsan hängde hehe. Nu räcker det!
 
Imorse blandade jag en smoothie till frukost med mango, spenat, ingefära, gurkmeja, baobab, vetegräs, citron samt MSM (kosttillskott med organiskt svavel). Jättegod! 
 
 
 
Nu är förkylningen på väg bort!
Ha en fin lördag allihop!
/ Amanda

Schweiz satsar på förnyelsebart

För en tid sedan föreslog regeringen i Schweiz ett energisystem som satsar på förnyelsebart. I söndags var det dags för folkomröstning där 58,2 % röstade för. Lagen kommer till viss del att träda ikraft redan i början på nästa år och innebär att förekomsten av fossila bränslen ska minska, förbud mot ny kärnkraft samt ska subventionerna till sol-, vind- och vattenkraft öka. Inkomster från fossilskatter ska dessutom öronmärkas för energieffektiviserande åtgärder i landet. 
 
Den totala mängden förnyelsebar energi ska ökas från dagens 2831 Gigawattimmar till 11400 år 2035. Det finns dock en del kritiker som menar att Schweiz riskerar att bli beroende av importerad energi. Vi hoppas att så inte blir fallet, utan att det byggs massor av vindmöllor, solceller och annat. 
 
Kommer vi inom en snar framtid få ett liknande beslut inom Sverige? Förhoppningsvis. Mycket grönt är på gång och många åtgärder som vi kommer ha nytta av under lång tid har implementerats. Vi kan bara hoppas att det fortsätter fram till valet, då ett mindre framtidsvänligt parti troligen kommer in i riksdagen. 
 
--
 
För några veckor sedan börjades det skriva om den kommande vattenkrisen i Sverige. Ni har säkert läst om det. Detta borde väcka större uppståndelse än vad det hittills gjort. Sverige har ett av världens bästa dricksvatten, men nu håller det på att sina. Samtidigt skjuts det tusentals skott som hamnar i Vättern. Helt obegripligt. Vi spolar också ut mängder av vatten i onödan i kranar, vid biltvätt på gatan (som vi inte ska göra!!) etc. precis som att vi tappat respekten, att vi tror att det alltid kommer finnas, lika rent och lättillgängligt. 
 
Då det gäller vattenanvändningen, vilket berör allt som produceras, hade vi i annat fall bett om en minskning i konsumtionen av kött, kaffe, kläder etc. Men i detta fall rör det vatten i Sverige. 
 
Vi kan bara säga en sak. Spara på vattnet. Vi kommer få den torraste sommaren på över 100 år. 
 
/ Kristoffer

Danska politiker väljer veganskt i 22 dagar

Politiker i parlamenteri Danmark tillhörande Alternativet och den rödgröna alliansen kommer att äta veganskt i 22 dagar. Syftet är att uppmärksamma den västerländska konsumtionen och klimatförändringarna. Mycket bra säger vi!
 
"No doubt that this will be a huge challenge, but I expect it to be quite a lot of fun as well, and it’ll definitely be to the benefit of the environment. Western food production has an enormous climate footprint. Political action is needed, and I find it important that we, as politicians, take the first steps and begin to “walk the talk”, sade Alternativets partiledare, Uffe Elbæk.
 
Danmark har under en tid pushat mot en växtbaserad kost och förra året föreslog det danska rådet för etik en nationell skatt på kött för att internalisera kostnaden för miljön. 

Miljösekreteraren från den rödgröna alliansen, Maria Gjerding, tillägger: ‘We need to take action on both a personal and political level in order to address the serious issues of climate change. Going vegan for 22 days is not going the save the world in itself, but it’s a great opportunity to put focus on Western consumption of animal products and the environmental and animal welfare problems it causes."

Det finns också en kampanj kallad VeganerUtfodringen, som handlar om just detta, att avstå kött i 22 dagar. 

Läs mer här

Är du också sugen på att prova veganskt? För bara fyra år sedan hade jag svårt att föreställa mig vad vegansk mat var, trots att jag alltid varit intresserad av matlagning. Jag tror att det viktigaste är att prova. Att våga. Det blir lätt att hamna i rutiner och endast laga 10-15 rätter som man är bekväm med och sedan rotera med dessa. Men det är värt det, av flera anledningar. 

Bland annat: 

  • Vegansk/vegetarisk mat kräver betydligt färre resurser, exempelvis vatten, markyta och dessutom behöver inte skogsavverkningen bli så stor. 
  • Mer hälsosamt. Kött, framförallt rött kött och charkuterier har sedan länge visat sig ha negativa effekter på hälsan. 
  • Utsläppen av växthusgaser som koldioxid, metan och dikväveoxid är många gånger lägre. 

Vill du ha tips på veganska rätter? Kolla in fliken Recept alternativt kommentera nedan. 

/ Kristoffer