March against Monsanto

Imorgon är det dags för demonstration i Malmö, så om ni är i stan och undrar vad the fuzz is about (!!) är detta en demonstration mot Monsanto, ett globalt event som sker på många platser i världen, vill du se hela listan finns den här.

Monsanto Company var ett amerikanskt kemi- och läkemedelsföretag men är idag en av världens största producenter av genmodifierade frön (GMO). Företaget var en av flera tillverkare av avlövningsmedlet Agent Orange, utvecklade glyfosat (växtgift)  och tillverkar fortfarande det glyfosat-baserade RoundUp och har även under perioder tillverkat miljögifter som DDT och vissa PCBs. 

 

 

Monsanto står bland annat bakom produkter som:

Sackarin och Aspartam (sötningsmedel), Vanillin (kemisk version av vanilj), Svavelsyra (används inom diverse industrier), PCB (miljögifter), DDT, Agent Orange, Glyfosat (ogräsmedel som bland annat finns i Roundup) samt ett tillväxthormon för kor för att öka mjölkproduktionen.

Hur många av dessa är bra för oss människor?

Inga

Hur många är direkt skadliga för oss?

Alla

  • PCB förbjöds i Sverige år 1978, däremot har ämnet en lång nedbrytningstid och finns fortfarande kvar. Kan än idag finnas i fet fisk.
  • Agent Orange användes vid Vietnamkriget för att ”avlöva” skogen och därmed lättare att se fienden. Miljontals människor drabbades av giftet och än idag föds barn med diverse missbildningar.
  • Sackarin och aspartam finns i olika livsmedel, bland annat i saft/läsk och har på något underligt sätt fått många människor att tro att det är bättre än socker (i lightdrycker tex). Det har inga fördelar gentemot socker! Några av bieffekterna av aspartam kan tex vara: huvudvärk/migrän, depression, diabetes, hyperaktivitet (främst barn), MS, fibromyalgi, missbildningar (vid födelse), viktuppgång samt även om det är en sockerfri produkt, är den fortfarande sur (lågt pH) och karies kan bildas som fräter på tänderna.
  • Roundup som fortfarande säljs (!) innehåller glyfosat som EU i dagarna förväntas ta ett beslut om huruvida det ska fortsätta säljas. Dessvärre är det ofta så att om detta förbjuds kommer det fram ett nytt ämne/substans som kan vara lika farligt.

Monsanto och GMO

År 2012 gav jordbruksverket klartecken för Monsanto att i fältförsök odla den genmodifierade sockerbetan H7-1 i Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och Kristianstad för att utvärdera de agronomiska egenskaperna och tåligheten mot ogräsmedel. Monsanto har tagit fram ett antal olika grödor som går under namnet "Roundup ready", vilka har modifierats för att kunna stå emot Roundup och andra glyfosat-baserade bekämpningsmedel. Monsanto är indirekt och direkt en bidragande orsak för självmordsvågen bland indiska bönder, ett ämne som har varit aktuellt i media där bönderna ruinerades på det dyra utsädet i samband med införandet av Monsantos bomullssort "Bt Cotton".

Miljontals bönder, men även nationer och stater i USA har stämt Monsanto för att ha orsakat allvarliga miljö- och hälsoskador. Många länder har också bestämt sig för att helt avstå från GMO. 

 Ett riktigt superföretag alltså!

 

/ Amanda & Kristoffer