Kanel - och kakaokryddad aprikosgryta <3<3

Detta är verkligen ett speciellt tillfälle - jag tänker dela med mig av min signaturrätt och favoriträtt! Den perfekta höstgrytan! Den kan varieras en del, denna gången hade jag till exempel i morötter och ingen tomatpuré.
 
Ingredienser (ca 8 portioner):
 
2 pkt torra sojastrimlor från veggi (som man lägger i vatten som sväller)
- fast sist använde vi kebaben från Hälsans kök (ca 450 g)
ca 200 g soltorkade aprikoser
4 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (500 g x 2) + 1 burk med vatten
En skvätt kinesisk soja
2 stora gula lökar
3 mellanstora paprikor, helst röda
ca 1 dl tomatpuré (inte helt nödvändigt)
Lite rött vin efter smak (vanligt eller matlagningsvin)
2 stora morötter
1 msk kakao
2-3 kanelstänger
2-3 lite större lagerblad
Svartpeppar, chili, paprikapulver och salt efter smak
 
Skär och hacka lök, vitlök och grönsaker och stek sojastrimlorna. Stek sedan lök och vitlök och blanda ner hos strimlorna.Stek paprika, aprikoser och morötter (skivade) och blanda allt i en gryta samt stek några minuter tillsammans. Häll efter en stund i krossad tomat, vatten och tomatpuré. Tillsätt kanelstänger, lagerblad, en skvätt vin och soja efter behov (smak / färg). Koka upp, lägg i kakaon och  låt sedan puttra i ca 20 minuter på låg värme. Kontrollera att morötterna är mjuka och krydda ytterligare om det behövs. Klar att servera med potatis eller potatismos och era favorittillbehör, t ex svartvinbärsgelé och äppelmos. 

 

// Amanda 

Dags att byta ut tandborsten?

För ett tag sedan skrev vi om Humble Brush, tandborsten som består av Bambu. Nu verkar det som att den är på gång ut i de stora butikerna, då bland annat Coop och ICA kommer att inneha den i sitt sortiment inom kort. Redan nu finns borsten i vissa ICA Maxi butiker. År 2015 och 2016 fick tandborsten utmärkelsen bästa produkt och för varje såld tandborste donerar företaget en tandborste till ett barn i behov av munvård.
 
Varför Bambu?
 
Bambu är en av de snabbast växande växterna på Jorden och dessutom naturligt antibakteriell vilket innebär att det sällan används några bekämpningsmedel. Idag tillverkas de flesta tandborstar av plast som inte bryts ned (det tar lååång tid), Humble Brush består istället av biologiskt nedbrytbart material.
 
Precis som vanliga tandborstar rekommenderas ett byte var tredje månad. 
 
I dagarna kommer jag köpa en och se hur det känns. Har alltid borstat med tandborstar av plast, vilket inte känns bra. Hoppas detta kan vara en lösning. 
 
På tal om munvård, har länge funderat på att borsta tänderna med kokosolja. Det blir nog av inom kort, känner dock att jag måste läsa på lite först!
 
/ Kristoffer

Miljontals möjligheter

Om vi bara vill och får möjligheten kan vi få till ett skifte inom livsmedelsproduktionen. Bara i Sverige finns ytor som hade kunnat användas till något som faktiskt hade gjort skillnad.
 
Dessvärre har vi ingen markyta att odla på utan får nöja oss med balkongen. Framöver vill vi gärna odla på olika sätt året om för att kunna vara självförsörjande. Något jag är intresserad av är hydro- och aquaponisk odling, vilket handlar om att odla utan jord och endast med/i vatten. Men även Permakultur tror jag mycket på. Allt handlar inte bara om ekologisk odling.
 
Varje dag då jag går genom Lund syns trädgårdar, gräsmattor och andra tomma ytor, oftast utan något fruktbärande träd eller annan odling. De senaste veckorna då äpplena mognat hänger det fina frukter i träden som nästan varannan Lundabo innehar. Ibland ser jag någon plocka, men sett till antalet äpplen skulle jag tro att det mesta går till spillo. Oavsett väder, årstid och veckodag är samtliga ytor nästintill alltid tomma, inte ens Pokemon-hypen kunde locka särskilt många. Varför inte använda dessa ytor till något som gör nytta? Varför inte odla i stadens parker? Man kanske kan anordna kurser?
 
Något man kan göra är att erbjuda sin frukt till andra, om den ändå går till spillo. På några ställen i Lund har vi under sommaren sett korgar med frukt, bland annat äpplen och päron. Mycket bra!
 
År 2010 fanns det i Sverige cirka 2,6 miljoner trädgårdsenheter och cirka 323 000 ha mark lämpad för fritidsodling och trädgårdsaktivitet enligt SLU.  Detta innebär att om marken delats lika hade varje enhet (hushåll) haft en odlingsareal på cirka 124 ha, vilket är mer än vad som behövs för att producera mat till en familj på upp till fem personer. Ungefär 1/3 av markytan återfinns i tätorterna. Det börjar dyka upp fler projekt med urbana odlingar, bikupor etc. men det finns en potential att göra så mycket mer.
 
Vad sägs om detta projektet? Man hyr ut sin trädgård för odling och får sedan om man vill, ta del av skörden. Detta kanske kan vara något att göra i Sverige. Närproducerat på riktigt!
 
Att odla sin egen mat, eller i alla fall delar av den, innebär att mer tid spenderas utomhus, mer förståelse för hur naturen fungerar, hur växter samarbetar och konkurrerar med varandra, men det kommer också ge en rikare miljö, en friskare befolkning och ett samhälle som inte enbart handlar om "pengar". Det finns många fördelar. Det tar givetvis tid, men det behöver inte ta mer än en timme, kanske två om dagen, beroende på hur stor odlingsarealen är. Det kan ta ännu mindre tid, men efter ett tag kanske man automatiskt spenderar mer tid av intresse?
 
På planeten är det ingen brist på markytor att odla på och vi är inte överbefolkade. Däremot utnyttjas inte marken som den borde och nästan alla livsmedel vi behöver kan odlas i Sverige. 
 
/ Kristoffer