Vad händer med den ekologiska odlingen framöver?

Den nya förordningen som diskuteras inom EU riskerar att slå ut den ekologiska odlingen i Sverige och Europa. Det handlar också om den stora produktionen som sker utanför Europas gränser, vilket är den stora andelen av ekologiskt som säljs inom EU. Flera organisationer har nu reagerat på det nya förslaget och vill att Sverige röstar nej till detta. 
 
Idag innebär en omställning för svenska bönder en större vinst då de kan ta mer betalt för en bättre vara. Högre kvalite på odlingen, grödan och dessutom mindre påverkan på omgivande miljö gör att det blir en win-win situation för bönder och konsumenter. 
 
För många odlare i u-länder innebär omställningen att de kan ta sig ur fattigdomen, få bättre arbetvillkor och arbetsmiljö, delvis tack vare den minskade användningen av kemiska bekämpningsmedel. Men det handlar också om att de kan sälja bättre varor till ett högre pris till Europa än vad de kan göra till andra delar av världen.
 
Om regeringen röstar ja till det nya förslaget motverkar det också den livsmedelsstrategi som regeringen tagit initiativ till. Med den nya lagen blir det svårare och dyrare för svenska bönder att producera ekologisk mat. Våra grannländer Finland och Danmark röstade nej till förslaget. Vi får hoppas att Sverige gör detsamma. 
 
 
/ Kristoffer

Nutrilett - för viktökning?

Igår var vi på Coop vid Mobilia i Lund där jag såg följande:
 
 
Ett smart val för viktnedgång? Enligt framsidan marknadsförs produkten genom "Calorie control", "High in protein" samt "High in fiber", men vad innehåller den egentligen?
 
Första ingrediensen i denna "smarta" produkt (och därmed den det finns mest av) är mjölk, som ju har flera bieffekter. Sen rullar det på med socker i olika former. Den innehåller även solrosolja som innehåller stora mängder omega6 som är inflammationsfrämjande, något som brukar finnas i exempelvis matolja. Bör inte intas mer än 1/3 relativt med omega3. Finns även ofta i margarin som inte bör konsumeras alls. Sen kommer aromer och då kan det vara precis vad som helst, från djur, växter, syntetiskt m.m. Mycket tveksamma ingredienser överlag. 
 
 
Totalt innehåller en bar (58g) 13g socker och 22g/100g. Det innebär att mer än en femtedel av produkten är tillsatt socker, vilket ju ökar risken för viktökning, men även för cancer. Sen är en rad mineraler/vitaminer tillsatta som människan är bra på att ta upp, eller?
 
Hur kan denna produkt säljas med syftet att konsumenten ska gå ned i vikt? 
 
Förra veckan skrev jag om kalorier, hur företag marknadsför sina produkter samt samhällets stereotyper. Även tidigare har vi skrivit om hur bantningsprodukter säljs som hälsosamma samtidigt som de innehåller ämnen som innebär raka motsatsen. Exempelvis om Modifast som säljs på apoteket, samt om en stor undersökning med flera olika produkter
 
Detta är ett typexempel på hur företag marknadsför sin produkt som hälsosam, nästan enbart baserat på kalorier, när motsatsen är tydlig. Byts en eller två måltider om dagen ut mot dessa innebär det alltså en ökad risk för viktökning, cancer, diabetes m.m. Antalet kalorier spelar ingen roll.. Så irriterande att företag vilseleder konsumenter.
 
Har sagt det innan. Detta är godis och bör säljas som det. 
 
/ Kristoffer

Fredagen den 13:e

Japp, idag är det fredagen då vi antas ha otur om man nu väljer att tro på sådan vidskepelse. Personligen tror jag inte på otur enbart baserat på en viss dag, inte heller på "dåliga dagar". Visst kan det hända att flera negativa händelser inträffar under en och samma dag, men det brukar väl jämna ut sig? Tänk att du vaknade frisk, att du kan gå, att du har mat på bordet och någonstans att vara under dagen. Bara ett exempel men jag tror inte att vi ska lägga allt för stor vikt vid negativa händelser och låta de ta över. Tänk positivt, det kunde varit värre. Dessutom är det kanske så att om vi oroar oss och övervärderar problem blir vi nedstämda. Istället kan vi se möjligheterna och försöka lyfta upp oss?
 
Som vi skrev om häromdagen går tillståndet för glyfosat ut i december. I förrgår var jag på studiebesök med skolan hos en bonde utanför Lund. Bonden tog emot oss med glädje och berättade öppet om verksamheten och hur de arbetar. Vi fick också se lagret av bekämpningsmedel, hur han sprutar, gödslar m.m. Vi hade med oss en inspektör och sammantaget lärde i alla fall jag mig mycket av besöket. Vi pratade lite om just glyfosat och eftersom det är tillåtet är det inget att hymla om. Men vad händer om det blir otillåtet? Då kanske bonden får använda flera andra bekämpningsmedel som tillsammans har minst lika stor påverkan på miljön och vår hälsa. 
 
Alternativet? Ställ om till ekologiskt, eller hitta en annan metod. Vad som är intressant är dock att tekniken har gått framåt, vilket hjälper bönderna att inte gödsla/bespruta för mycket på särskilda platser. 
 
Bekämpningsmedel har flera bieffekter för både människors hälsa och miljö och ett nationellt eller internationellt beslut inom EU kanske borde göra det mer lukrativt att vara bonde. De flesta har idag inte råd att ha personal och måste därför jobba mer än heltid, ibland mer än dubbelt. Bekämpningsmedel, beroende på vad det är, kan sitta kvar i kroppen under lång tid och påverka oss, men också våra barn. Hur livsmedelsförsörjningen ser ut i framtiden är en av vår tids största utmaningar. Det gör att motivationen att arbeta med detta bara blir högre. 
 
Har tyvärr inga bilder då min telefon var ur funktion vid tillfället. 
 
Samma dag som besöket lagade vi lasagne hemma. Receptet kommer inom kort. 
 
Trevlig helg
 
/ Kristoffer