Tentaveckan över

Denna vecka har inneburit massor av plugg för min del då det har varit tenta. Nu är det äntligen helg och ledigt innan nästa kurs startar på måndag i livsmedelssäkerhet. En helg har inte varit så välkommen på länge! Även Amanda har haft mycket att göra på jobbet. Ikväll ska vi iväg på middag och imorgon ska jag till simrishamn under dagen och Amanda på musikal på kvällen. Sen är det dags för en lugn och mysig söndag. 
 
Det har hänt en del senaste tiden, men pga plugg har jag inte hunnit med. Tillståndet för glyfosat verkar ha skjutits upp igen, dvs beslutet om det ska förbjudas eller inte. EU väntar fortfarande på svar. Det sista jag hörde var att majoriteten svarade nej, vilket kan intyga, eftersom det inte förbjöds, att det inte var ett beslut de ville ha. Det pågår mycket spel och lobbyism bakom kulisserna och vem vet vad utfallet av detta blir. 
 
En ny lag gällande ekologisk produktion inom EU, som vi tidigare skrivit om, är också på gång. Vi hoppas att den inte accepteras. 
 
Hoppas ni haft en bra vecka!
 
/ Kristoffer

Vad händer med den ekologiska odlingen framöver?

Den nya förordningen som diskuteras inom EU riskerar att slå ut den ekologiska odlingen i Sverige och Europa. Det handlar också om den stora produktionen som sker utanför Europas gränser, vilket är den stora andelen av ekologiskt som säljs inom EU. Flera organisationer har nu reagerat på det nya förslaget och vill att Sverige röstar nej till detta. 
 
Idag innebär en omställning för svenska bönder en större vinst då de kan ta mer betalt för en bättre vara. Högre kvalite på odlingen, grödan och dessutom mindre påverkan på omgivande miljö gör att det blir en win-win situation för bönder och konsumenter. 
 
För många odlare i u-länder innebär omställningen att de kan ta sig ur fattigdomen, få bättre arbetvillkor och arbetsmiljö, delvis tack vare den minskade användningen av kemiska bekämpningsmedel. Men det handlar också om att de kan sälja bättre varor till ett högre pris till Europa än vad de kan göra till andra delar av världen.
 
Om regeringen röstar ja till det nya förslaget motverkar det också den livsmedelsstrategi som regeringen tagit initiativ till. Med den nya lagen blir det svårare och dyrare för svenska bönder att producera ekologisk mat. Våra grannländer Finland och Danmark röstade nej till förslaget. Vi får hoppas att Sverige gör detsamma. 
 
 
/ Kristoffer

Nutrilett - för viktökning?

Igår var vi på Coop vid Mobilia i Lund där jag såg följande:
 
 
Ett smart val för viktnedgång? Enligt framsidan marknadsförs produkten genom "Calorie control", "High in protein" samt "High in fiber", men vad innehåller den egentligen?
 
Första ingrediensen i denna "smarta" produkt (och därmed den det finns mest av) är mjölk, som ju har flera bieffekter. Sen rullar det på med socker i olika former. Den innehåller även solrosolja som innehåller stora mängder omega6 som är inflammationsfrämjande, något som brukar finnas i exempelvis matolja. Bör inte intas mer än 1/3 relativt med omega3. Finns även ofta i margarin som inte bör konsumeras alls. Sen kommer aromer och då kan det vara precis vad som helst, från djur, växter, syntetiskt m.m. Mycket tveksamma ingredienser överlag. 
 
 
Totalt innehåller en bar (58g) 13g socker och 22g/100g. Det innebär att mer än en femtedel av produkten är tillsatt socker, vilket ju ökar risken för viktökning, men även för cancer. Sen är en rad mineraler/vitaminer tillsatta som människan är bra på att ta upp, eller?
 
Hur kan denna produkt säljas med syftet att konsumenten ska gå ned i vikt? 
 
Förra veckan skrev jag om kalorier, hur företag marknadsför sina produkter samt samhällets stereotyper. Även tidigare har vi skrivit om hur bantningsprodukter säljs som hälsosamma samtidigt som de innehåller ämnen som innebär raka motsatsen. Exempelvis om Modifast som säljs på apoteket, samt om en stor undersökning med flera olika produkter
 
Detta är ett typexempel på hur företag marknadsför sin produkt som hälsosam, nästan enbart baserat på kalorier, när motsatsen är tydlig. Byts en eller två måltider om dagen ut mot dessa innebär det alltså en ökad risk för viktökning, cancer, diabetes m.m. Antalet kalorier spelar ingen roll.. Så irriterande att företag vilseleder konsumenter.
 
Har sagt det innan. Detta är godis och bör säljas som det. 
 
/ Kristoffer