Vi är kvar

Hej på er, det var ett tag sedan. Det har varit mycket på jobb och skola sista två veckorna, men håll ut, vi kommer snart vara aktiva igen.. och det har ju hänt en del intressant! 
 
Tilla vidare önskar vi en god jul! 
 
/ Kristoffer & Amanda 

Fyra spår mellan Lund och Malmö - äntligen!

Arbetet med att bygga ut järnvägen från dagens två till fyra spår har inletts och kommer att stå färdigt år 2024. I många år har det varit kaos på linjen, men nu väljer Trafikverket mfl. att bygga ut sträckan Lund-Arlöv med ytterligare två spår. Alla tåg som kommer uppifrån passerar denna sträcka och minsta störning resulterar i stora problem för resenärerna. Miljön drabbas också då fler kanske väljer att ta bilen istället. 
 
Sträckan Lund-Malmö har jag åkt fler gånger än jag kan minnas och när den fungerar, vilket den gör 97 av 100 gånger, är den fantastiskt bra - centrum till centrum på 10 minuter. Störningarna har gjort att tågen kunnat bli flera timmar försenade, irriterande när potentialen finns. Det är även på gång med en höghastighetsbana, först mellan Göteborg och Stockholm och senare mellan Stockholm och Malmö. Kontaktledningssystemet som är gammalt och opålitligt mellan Hässleholm och Lund fixas även det och kommer vara klart nästa år. Det händer mycket nu!
 
Tåg som färdsätt har hög potential, både tidsmässigt och miljömässigt. Det ska bli intressant att följa utvecklingen de närmsta åren. Häromdagen small en kontaktledning inne på bangården i Malmö..
 
 
Detta medförde stora störningar på trafiken, vilket visar hur känslig den är.
 
Nu hoppas vi på fler satsningar på järnvägen!
 
/ Kristoffer

Sala inför gratis buss

Från den 1 april nästa år är det gratis att åka buss i Sala i Västmanland, vilket ska få fler att ställa bilen och öka rörligheten i orten. 
 
– Vi gör det här för att fler ska ställa bilen hemma. Sedan finns det stora fördelar för barn och unga, och även äldre, säger Kristina Eriksson, transportstrateg på Sala kommun.
 
Till en början gäller detta i tre år för att sedan utvärdera saken. Andra kommuner har även de försökt införa liknande lösningar, men de har senare dragits tillbaka. En kommun som har haft avgiftsfritt i flera år är Avesta som delvis står som modell för Sala. 
 
– Men det blir även enklare för barn och unga att välja skolor som inte ligger i det direkta närområdet. För äldre på landsbygden kan det vara ett sätt att kunna bo kvar hemma längre, då det blir billigare att ta sig in till centrum. Man kanske även avvaktar med att använda färdtjänst, säger Kristina Eriksson.
 
Ett mycket bra beslut som även behövs i andra kommuner. Vilken blir nästa?
 
/ Kristoffer