Solenergin är på gång!

För några veckor sedan såg vi dokumentären Det våras för solen som beskriver sol- och vindkraftens framfart i världen. Har glömt bort att tipsa om den och flera av er har kanske sett den? På flera platser finns lokala projekt med syftet att vara så självförsörjande som möjligt, i alla fall med energin. Ett samhälle som inte är beroende av en import av energi har mycket vunnet.
 
Oljan representerar mycket mer än "bara" global uppvärmning och oljeläckage. Bilden av oljans historia är fullt av allegorier från kolonialismen och den vita mannens makt, kapitalismen och segregationen i världen. Omställningen tar tid, hela världen måste ändra fundamentala pelare i samhället som driver exempelvis transporter och jordbruket. Dessutom finns hundratusentals bensinstationer som vi ska göra vadå med? Nyligen bestämde Sverige och Tyskland via ett möte om framtidens transport hur vägnätet ska se ut i de båda länderna. Ett samarbete är på gång för att implementera fler laddningsstationer för elbilar, det pratas även om kontaktledningar vilket kan bli en kombination av de som används för trådbussarna och järnvägen. Intressant!
 
På frågan om hur mycket fossilt bränsle det finns tillgängligt för framtida förbränning verkar svaret vara olika, ingen verkar heller veta om peak-oil har nåtts, dvs vid toppen av kurvan, då hälften av oljan är kvar. En sak är dock säker, oljan kommer att ta slut om människan fortsätter som idag. Även om den kan komma tillbaka i liknande form tar detta miljontals år, vilket gör att oljan inte räknas som en förnyelsebar energikälla. 
 
Vi behöver ställa om till en mer hållbar energiproduktion. Vi behöver resa mindre med fossila bränslen och mer med förnyelsebara alternativt utnyttja bipedalismen och gå, cykla etc. 
 
Om du är ute efter positiva nyheter är detta dokumentären för dig, den finns tillgänglig i cirka en månad till via denna länk.
 
/ Kristoffer 

ICA - gör om, gör rätt!

Förstasidan på veckans reklamblad från ICA Kvantum vid Mobilia i Lund, dvs dit vi ibland går och handlar ser ut såhär:
 
 
Finn fem fel? Eller fler?
 
/ Kristoffer

Inga nya påsar?

Varje år säljs ca 1 miljard plastpåsar i Sverige, Systembolaget står för nästan en tiondel med sina 86 miljoner per år. I EU är årsförbrukningen ca 100 miljarder. Alla affärer vill sälja påsar av olika slag, vilket blir reklam och ibland har vi inget att bära i och en påse känns därmed välbehövlig. Men varför lnte köpa en tygpåse och använda den om och om? Eller återanvända papperspåsarna?
 
Hemma hos oss försöker vi spara papperspåsarna och ha de i hatthyllan, sedan tar vi med dem till affären. En tygpåse ligger alltid i ryggsäcken om det skulle vara något. 
 
 
Plast har så många nackdelar och en del länder börjar förbjuda användandet i affärer, bland annat Frankrike och Italien. Det är heller inte hälsosamt och därför bör vi inte heller tugga på pennor eller andra produkter av plast. 
 
Mycket av plasten hamnar till slut i våra vattendrag, det mesta i havet. Snart har vi mer plast än fisk i havet. Det finns även små plastpartiklar i många produkter, exempelvis tandkräm och vattenavisande kläder. 
 
Vi måste plastbanta. För rent dricksvatten, levande vattendrag men också för ren luft då plast oftast skapas av råolja. 
 
/ Kristoffer