Varför kalorier?

Okej, nu sticker jag ut hakan här. Jag har tänkt på detta länge och vill nu försöka reda ut detta omtalade men vaga begrepp. På så många ställen marknadsförs kalorier som att produkten är bra om vi vill gå ned i vikt. Men i vilket syfte? Precis som löpsedeln på tidningen är utsidan av förpackningen anpassad av samma anledning; nämligen locka kunden. Kalorier har sålts in som ett begrepp att leta efter, ett begrepp att lita på när det gäller viktminskning. Men det finns ju faktiskt de som vill bevara sin vikt, och sedan finns det dem som vill gå upp i vikt. 
 
För några år sedan försökte jag gå upp i vikt. Har väl egentligen velat gå upp i vikt sedan högstadiet, men aldrig fått en markant ökning. De senaste fem åren (ca) har jag ändrat tankesätt. Nu tänker jag att hälsan är det viktigaste och att det troligen är vad många i samhället egentligen vill ha, men vi kan vara så indoktrinerade kring samhällets krav och ideal.
 
Oavsett om man vill gå ned/upp i vikt, bli starkare eller något helt annat, är det väl hälsan vi i slutändan vill ha? Vi vill vara nöjda med våra kroppar, vara friska, pigga och klara i huvudet? Men vi lever också i ett samhälle där stereotyper skapats; såhär ska mannen se ut, såhär ska kvinnan se ut. Borde vi inte satsa på att må bra istället? Om vi är friska är väl det resultatet? Vi ska inte få dåligt samvete för att vi inte lever upp till idealet, för ärligt talat, vem lever upp till det? Det egentliga idealet borde väl vara att vi är nöjda med oss själva, oavsett. Men det tjänar företagen lite på.  
 
Jag har många gånger tidigare skrivit om fett, som ju är essentiellt för människan. Att vi inte ska vara rädda för fett. Även kolesterol som är en del av kroppens fetter, lipider, ska vi heller inte vara rädda för. Eller för att förtydliga. För mycket är givetvis inte bra, men vi måste ha det. 
 
Till många av de produkter (om inte alla) som marknadsförs idag har det lagts enormt mycket resurser vid designen av förpackningen. I dagens stressade samhället är det troligen endast ett par sekunder i affären som avgör om kunden väljer varan eller ej. Hur fångas då kundens uppmärksamhet? Vad sägs om "färre kalorier", "inga kalorier", "lägre fetthalt", "endast 2 % fett"? Är dessa produkter bättre? Sämre? Ta gärna en titt på innehållsförteckningen, men ställ också frågan; varför skulle fett per definition vara farligt? Det handlar istället om vilken typ av fett det är samt sammansättningen. Färre kalorier i en produkt kan också innebära att den har fler bieffekter, trots att den marknadsförs som det smarta alternativet. 
 
Produkter med färre kalorier med avsikten att kunden ska gå ned i vikt, men istället innehåller de socker och sötningsmedel. Näringen är heller inte lätt för människan att ta upp, om det ens går. 
 
Kalorier bygger på att ett ämne värms upp över öppen eld innan det mäts hur stor mängd energi som avges i form av värme och sedan räknas värmemängden om till kalorier (eller joule). Mätningen ger därefter ett resultat, exempelvis 50 kcal/100g. Förutsätter inte detta att människan förbränner maten genom att den bränns över öppen eld i kroppen? Är det därför det heter förbränna? Nej. Via kosten omvandlas den konsumerade energin från kemisk energi till rörelseenergi och värmeenergi. 
 
Människokroppen är oerhört komplex och så mycket av det jag läst både i skolan och privat de senaste åren belyser vad vi äter, inte hur mycket. Självklart spelar mängden roll, men det är vad vi äter i kombination med annat vi äter under vilken tidpunkt, men också vilka synergier som pågår i kroppen. Hur vi mår psykiskt påverkar också näringsupptaget. Är vi stressade? Hur mår våra hormoner? Varje individ har unik ämnesomsättning, förbränning och näringsupptag. Dessutom är antalet kalorier samma för en och samma gröda oavsett hur och var den tillverkats, mao missvisande. Istället borde det redovisas för vilka ämnen som använts vid odlingen?
 
Jag har alltså under de senaste fem åren, plus alla de åren då jag faktiskt trodde på kalorier, dvs innan jag ifrågasatte det, inte hittat något bevis. Med åren har jag börjat ifrågasätta samhället mer öppet, innan var det mest filosofiska tankar inom mig, men om vi inte ifrågasätter vår tro, hur vet vi då om vi följer en sanning eller lögn?
 
Om vi endast räknar kalorier, då kan vi välja precis vad som helst? Då glömmer vi bort det kroppen faktiskt behöver, nämligen näring. Dessutom handlar det som sagt om kroppens möjlighet att ta upp näringen, vilket beror på många faktorer. Utöver det finns ämnen/substanser som kan påverka vår hälsa negativt, som exempelvis hormonstörande ämnen. Det finns så mycket som cirkulerar i jord, vatten, luft, byggnader etc. som påverkar vår hälsa. Det handlar inte bara om mat. 
 
Hur blev då kalorier ett accepterat begrepp utan övertygande fakta/bevis? Den frågan ställer jag till er som läser detta.
 
Alla åsikter är välkomna! 
Har du en källa? Kommentera gärna nedan alt hör av dig. 
 
/ Kristoffer

Firande med vietnamesiskt i Lund

Hej! Det var längesen! Efter 3,5 månad intensivt arbete med att lära mig ett nytt jobb och pendla så fick jag igår erbjudandet om en tillsvidareanställning istället för vikariat!!! Jag och Stoff firade med att äta på Thuy, en relativt ny restaurang i Lund med både veganska rätter och en hel del ekologiska råvaror. Jättegott!
 
 Fina Stoffi!
 
 Till förrätt blev det färska vietnamesiska vårrullar med ekologisk tofu, ekologiska böngroddar, risnudlar, mynta och kinesisk gräslök med inlagd morot, rättika, chili- och sojasås. 
 
 Huvudrätt i form av wokad ekologisk tofu med shiitake svamp, ananas, broccoli, paprika, ekologiska böngroddar, gul lök och morot. Till det fick vi ris och sojasås. 
 
Eftersom vi firade så blev det efterrätt PÅ EN MÅNDAG!!! Crème Brûlée alla dagar i veckan!
 

Ha en fin tisdag allihop!

/ Amanda

Skördefest 2017

Denna helg är det skördefest i stadsparken i Lund. Igår gick vi en runda och tittade på utställningarna som hade bland annat marmelad/sylt, grönsaker/frukt, bär, chili och andra lokala delikatesser. Allt på marknaden kom från närområdet, det mesta från Lund men också från övriga skåne. 
 
 
Vi provade flera olika sorters chili, den ena starkare än den andra. Vi hittade en favorit i rostad habanero som inte var alltför stark men oerhört smakrik. Lokalt producerad och ekologisk! Vi hittade också ekologisk mangold och vitlök som vi ska prova i veckan. 
 
 
Lunds kommun var också på plats och serverade skolmat. Den har förändrats mycket sen vi gick i grundskolan och igår fick vi smaka på vegetarisk taco gjord på bovete, broccoli, lök och andra grönsaker tillsammans med ingefära och andra kryddor. Så gott! Här fick vi lite inspiration för kommande tacokvällar. 
 
 
Jag köpte även en havtornsjuice som kommer att drickas kommande veckor. Så god! Dessutom köpte Amanda en fin höstbukett. 
 
 
I parken kunde vi även hälsa på djur, kor och grisar. De två korna som stod där skulle egentligen gått till slakt, men får nu leva i frid istället. En annan organisation som heter Djurens fristad Lund tog hand om åtta får som även de skulle gått till slakt. Nu tas de omhand av volontärer. "Inte din mjölk" står det på staketet, vilket fler borde följa. Människan har inget behov av komjölk. Det är något som indoktrinerats från tidig ålder i mellanmjölkens land, men ökar istället risken för osteoporosis (benskörhet), hjärt- och kärlsjukdomar m.m. och är tänkt att vara för kalven, inte människan. Vi har vår egen mjölk som är det mest näringsrika vi kan få i oss. När vi slutat amma, finns andra källor till näring. 
 
 
En mysig dag i parken där vi även åt en indisk gryta gjord på kikärtor. Den kommer vi göra hemma nån gång!
 
Ha en bra söndag!
 
/ Kristoffer