Hembakat bröd till söndagsbrunchen?

Förra söndagen publicerade vi ett recept på ett bröd med pumpakärnor och hasselnötter. Denna söndag är det dags för ett "matigare" bröd, nämligen valnötsbröd, vilket är det andra brödet som bakades förra lördagen. 
 
Ingredienser till 1 bröd - Kom ihåg att använda ekologiska varor så långt det är möjligt!
 
25 g jäst
2 1/2 dl vatten, max 37 grader. 
1 tsk salt
25 g smör
1 dl kvarg
1 msk honung
3 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
2 dl valnötter
 
Ta fram en bunke. Blanda ned jästen i vattnet tills det löser sig (ca 10 sek), förslagsvis med en gaffel. Tillsätt sedan allt utom valnötterna. Arbeta ihop degen i ca 10 min. Låt den jäsa under handduk i ca 45 min. 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Knäck valnötter i mindre bitar, men inte för små. Rosta dem sedan på en plåt i övre delen av ugnen i ca 10 min. Ta ut dem och stäng av ugnen. 
 
När den är jäst, platta ut degen och lägg hälften av nötterna på degen. Vik sedan degen och lägg resten av nötterna på degen. Forma sedan ett runt bröd och låt jäsa på bakplåtspapper på en plåt i ca 30 min. 
 
Mjöla och snitta brödet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min (200 grader).  
 
Voila!
 
/ Kristoffer 

Förstörda smaklökar

Ju billigare det är, desto sämre för oss. Så är det oftast. Billig industrimat med massor av tillsatser, "naturliga aromer" i glass kan vara aromer från något helt annat än exempelvis jordgubbar. Kopplar man ifrån sig den naturliga smaken, känner man till slut inte igen den. Så var det säkerligen för Aftonbladets testpanel när de undersökte årets glassar. Det är säkert så för många andra också, vem kan idag ärligt talat säga hur något ska smaka? 
 
I USA 2013 kom det exempelvis fram att ”naturlig arom” i vaniljglass inte var arom från vanilj, istället kom det från bävern(!) och dess analkörtlar, närmare bestämt det sekret som utsöndras därifrån.
 
I Aftonbladets test hamnade den bästa glassen sist och de fejkade glassarna tog hem de första placeringarna. Läs mer här
 
Äkta vara publicerade i dagarna ett inlägg på deras facebooksida om ett test de utförde på hur två glassar smälter. Kolla in videon nedan. Se hela och ni får även se vad de olika glassarna faktiskt innehåller! 
 
/ Kristoffer 

Nej, det är inte jobbigt!

Hushållen i Sverige slänger ca 4,2 miljoner ton hushållsavfall varje år, vilket motsvarar ca 430 kg per person och år! Beräkningen som är gjord av SCB, säger att 30 % av maten som slängdes istället kunde ätas. Detta är säkerligen en av anledningarna till att alltfler dumstrar. Då maten (i princip vad som) ligger på tallriken hade ytterligare 30 % kunnat ligga där, men dessvärre har det försvunnit sedan fröet sattes. Ett annat alternativ om du har hus, eller i alla fall trädgård, är att ha en kompost till odlingen. Mycket hamnar även i avloppen! 
 
 
Svenskar anser sig vara miljömedvetna och sägs bl.a. återvinna mer än i andra länder. Ändå slängs ca 60 % av plastförpackningarna i hushållssoporna och dessutom slängs 8 av 13 kg kläder och textilier i soporna. Inte alls bra. 
 
Känner ni till EU:s avfallstrappa? De första två stegen handlar om att minimera konsumtionen och att återanvända det som konsumeras. Vi kan även byta möbler, kläder och annat som fortfarande är användbara. På så sätt träffar vi även nya människor, något som troligen hade varit intressant för många svenskar. S.k bytardagar finns lite överallt i landet, men det borde finnas fler och på fler ställen. Du kanske har mängder av kläder, leksaker, möbler, lampor etc liggandes hemma i en mörk klädkammare? Varför inte anordna en bytardag? Eller varför inte lämna in dem på Swop Shop i Malmö? Där kan du även uppdatera din garderob!
 
Om ni tycker det är svårt att återvinna, tänk såhär. I ditt liv har du troligen varit med om de flesta av följande situationer: lärt dig krypa, gå, springa, hoppa, cykla, köra bil eller annat fordon, läsa, skriva, tagit examen, varit med om en begravning eller annan otrevlig upplevelse, kanske olycka eller trauma av någon form? Går upp i tid varje morgon, går till tandläkaren, du kan laga mat, knyta skorna, flugit trots din flygrädsla? Fått myggbett? Fästingbett?
 
Eller hur?
 
Vi är med om så mycket, nästan dagligen i våra liv. Vi går igenom svåra situationer och lär oss att hantera dessa. Hur kan då så många av medborgarna i detta land (även andra givetvis) tycka att det är jobbigt att återvinna? Är det plast eller hushållsavfall? Ha två påsar bredvid varandra, Det kan omöjligt vara svårt att lägga något mindre än 10 cm till höger eller vänster om soptunnan, eller? 
Dessutom har de flesta idag tillgång till en sopstation, eller "miljöstation" där du kan slänga det mesta. Vissa har en station i närheten, men inte vid området. Ett perfekt tillfälle för en promenad! Kombinera återvinningen med motion!
 
Men varför ska vi återvinna? Det finns många anledningar, i mitten på 1900-talet och tidigare hade vi färre sorter, färre förpackningar och mindre avfall. Sedan har kapitalismen tagit fart, köp och släng etc. Men allt som vi förpackar, kommer någonstans ifrån, metall, plast, papper, glas etc kommer från naturen genom energikrävande processer som dessutom använder mycket vatten. I slutändan förorenar utvinningen området omkring men även luft, vatten och mark globalt. 
 
I augusti kommer "Overshoot day" troligtvis inträffa, det betyder att vi använt upp årets tillgångar. Redan i augusti alltså. Är det svårt att greppa? Tänk att du får lön den 25e, sen är allt slut den 15e och du får låna för att klara dig. Så funkar naturen men i ett längre och större perspektiv. Vi skjuter fram problemet. Framtida generationer får betala. Fenomenet förklaras ofta av att majoriteten tror att vi får det bättre framöver (eftersom de tror att många fått det hittills) och att även om framtida generationer får det svårare, klarar de sig. Hur kan vi tänka så om vår framtid? Om våra barn?
 
"Scarcity could happen" - Fortsätter vi använda upp allt på jorden, kommer det ta slut. Punkt. 
 
/ Kristoffer