Är ekologiskt dyrt?

Är ekologiskt verkligen dyrt? Är det dyrare än icke ekologiska varor, s.k konventionella eller hur är det? Då och då hör jag att det är så och vid en snabb jämförelse av exempelvis frukt och spannmål går det att se att priset är högre för de ekologiska, men är det samma sak som att det är dyrare? Vi har aldrig tidigare i Sverige betalat så lite för livsmedel som vi gör idag. Mellanskillnaden betyder bland annat att produkten är certifierad via KRAV, eller att den har eu-loggan på etiketten, vilket i sin tur betyder att den följer dess regler. Mer info om krav och dess regler finns här och mer om ekologiskt i allmänhet finns här. Det finns mycket info online som beskriver skillnaden. Det är inte så lätt att bli certifierad, men de som är måste följa reglerna, vilka är många. 
 
Jag tror att vi måste se till helheten, dvs vad vi lägger i kundkorgen under hela vägen från ingången till kassan. De ekologiska varorna kanske kostar mer än samma vara utan certifiering, men ekologisk frukt/grönsaker är fortfarande mycket billigare än godis, snacks etc. Lösgodis exempelvis. 79kr/kg är ingen ovanlig kostnad. Det finns inte mycket på grönsaksavdelningen som kommer upp i det kilopriset, än större blir skillnaden när det handlar om chokladkakor, Gott & blandat etc. Det läggs också mycket pengar på prylar, elektronik, smink och inredning för att det ger oss utilty, alltså en känsla av välbefinnande. Många konventionella produkter innehåller dessutom färre näringsämnen och jämfört med för 50 år sedan behöver vi äta mer för att komma upp i samma näringsinnehåll. 
  
 
Vad är det som får oss att tro att en produkt är bra? Det känns som att idag är det oftast nya mer miljövänliga produkter som majoriteten är kritiska emot, men inte mot protein- och bantningspulver eller energi- och sportdrycker i neonfärger för att ta två exempel.
 
Jag säger inte att ekologiskt är lösningen på vår framtida livsmedelsförsörjning, men att den oftast är bättre än den konventionella. Sedan en tid tillbaka är maten en av våra största utsläppskällor, enligt vissa källor större än de samlade transporterna som sker världen över. Men det är inte bara utsläpp, det är också otroliga mängder bekämpningsmedel som förstör maten, jorden, för pollinerare etc. som är ett problem. Att vi utöver detta slänger i snitt 1/3 av maten bidrar också. Frågan är också vad kostnaden blir i framtiden om vi inte agerar mer långsiktigt. 
 
Om priset för en vara är något högre tror jag att vi värderar den högre och inte slänger bara för att bäst före-datum gått ut. Maten blir inte dålig 00.00 den dagen. Det finns marginaler. 
 
De senaste åren har det kommit många skandaler inom livsmedel och det är kanske svårt att tro att en vara som kostar mer motsvarar prisskillnaden. Om det är något som i alla fall jag tror på, är det märkningarna KRAV, eu-loggan, men också Fairtrade. En annan märkning att hålla utkik efter är Ä-märket, vilken företaget Äkta vara står bakom. 
 
I april förra året skrev vi om ekologiskt/närproducerat och viktiga varor att byta till eko. Läs mer här.  
 
Ha en bra dag!
 
/ Kristoffer

Användandet av plastpåsar har sjunkit i Sverige

Sedan den 1/6 är det lag på att butiker i Sverige ska informera om plastpåsens påverkan, bland annat. Detta skrev vi om i juni. Redan i april var Hemköp först med att införa pant på plastpåsar. Sedan förbudet infördes har butiker märkt av en minskning med upp till 70 %. Mycket annat har hänt den senaste tiden och "tyvärr" är det oftast ett förbud som krävs för att det ska hända något. Det finns många produkter som hade kunnats förbjudas, istället för att bara informera om dess risker. Under 1900-talet har förbud kommit mot bland annat freoner (CFC) vilket gjorde att de i princip slutade användas. Jag tror att så länge det finns "sämre" alternativ kommer de att användas, dessvärre för att många verkar tro att så länge det finns på marknaden är det okej. 
 
Amanda skrev också om detta i juni. Där kan ni hitta tips på vad vi kan använda istället för plastpåsar
 
De flesta butiker har alltså börjat ta betalt, oftast 1 eller 2 kr. Tänk vad som hade kunnat hända om de höjde med 5 kr? Eller 10 kr?
 
Malmö från ovan
 
Nu pratas det också om flygskatten i Sverige som det kom ett förslag på för ett tag sedan. Under en alldeles för lång tid har flyget och bilen fått chansen att byggas ut och subventionerats till förmån för järnvägen. Jag betalar gärna extra, men helst ser vi såklart att förnyelsebara energikällor används. För ett par år sedan läste jag i en av kursböckerna att det egentliga priset som borde betalas för fossilt bränsle är 40kr/litern för att kompensera för de långsiktiga skadorna som medförs. Tänk vad en flygbiljett hade kostat då. Och tänk hur många som hade cyklat istället för att ta bilen. Givetvis blir detta ett problem för landsbygden. Men det måste lösas. 
 
Nu är det äntligen bestämt och en flygskatt är mer än välkommen. Det finns dock partier som inte är lika intresserade av vår framtid som kan stoppa förslag som detta efter valet nästa år. 
Vi får se hur det blir helt enkelt. Men ett steg i rätt riktning. 
 
Ha en bra lördag!
 
/ Kristoffer

Tillbaka

Nu har vi kommit hem efter en vecka på Sicilien, där vi har njutit av värmen, vinet och den italienska naturen. Det var tre år sedan vi reste bara vi och efter en sommar där vi knappt setts har det varit lyxigt att spendera varenda minut med varandra. Vi har förutom sol och bad, även varit vid vulkanen Etna som är europas största aktiva vulkan. Så läskigt, men samtidigt en häftig upplevelse vi aldrig kommer att glömma. Det senaste utbrottet var i maj i år. 
 
 
Vi var också och snorklade vid Isola Bella (den vackra ön).
 
Uppe på bergen ligger staden Taormina som är den finaste staden jag varit i. Kan verkligen rekommenderas.
Google gärna på Taormina för fler bilder. Så fint där! 
 
Under de senaste åren har vi ändrat hur vi ser på konsumtion och försöker vara kritiska inför varje köp, men just resor är svårt. Klart vi känner att samvetet säger ifrån samtidigt som vi vill unna oss en semester tillsammans. Vår resa har varit fantastisk, men vi vet att våra val påverkar vår miljö och framtid, vilket är viktigt att tänka på. Det är också otroligt många flygplan i luften hela tiden som transporterar olika varor och 2-3 t-shirts från Bangladesh kan ha större påverkan. Våra dagliga vanor har även de en större påverkan i längden. 
 
Jag tycker detta är jättesvårt. Till skillnad från exempelvis mat där den mest miljösmarta maten oftast är den bästa för hälsan. Vi lever bara en gång och ska inte känna att vi inte kan unna oss upplevelser, men vi måste också tänka på hur vi kan "kompensera" för våra handlingar. 
 
/ Kristoffer