Är det mossa?

Sista november idag och julen närmar sig. Vi har traditionsenligt satt upp ljusstakar, ljusslingor och annat pynt. I butikerna har det börjat sälja mossa, vilket bland annat används i adventsljusstakar. Men är det verkligen mossa? 
 
 
Dags för julkalendern imorgon bitti, blir alltid så nostalgisk bara av tanken, även om nutida julkalendrar inte lockar på samma sätt. Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna? Av de jag har sett är Mysteriet på Greveholm den självklara vinnaren. 
 
/ Kristoffer

Första advent

Så mysigt med första advent igår!! Allting går så fort just nu. Idag är det föreläsningar och senare seminarium om examensarbetet till våren.
 
 
Tavlan i bakgrunden fick jag i födelsedagspresent av Julia 
 :)
 
Ha en bra måndag!
/ Amanda

Rekordvarmt på Arktis

I fredags skrev vi om temperaturen på Arktis. Idag såg jag att forskaren Johan Rockström pratade om just detta i fredags på Nyhetsmorgon i TV 4 (se länk nedan). Arktis är för tillfället 20 grader varmare än vad den borde vara och vi går mot ett läge - point of no return, då den djupaste isen är borta och resterande is blir mindre. Det här är skrämmande siffror, men även väntade. Det råder ingen tvekan om att det är klimatförändringar åsamkade av människan, s.k antropogena, som är orsaken. En del har säkert hört talas om problemen på Arktis i några decennier, men det har inte blivit någon bättring. Vi går mot ett varmare klimat, en varmare planet. Vi behöver ändra vår livsstil drastiskt. Vi behöver minska, helst sluta med förbränningen av fossila bränslen, vilket handlar om många delar av vår produktion, inte bara transportsektorn. 
 
Men det går fortfarande att mildra omständigheterna. Själva klimatförändringarna går troligtvis inte att åtgärda inom en rimlig framtid eftersom de utsläppen människan stått för ackumuleras i atmosfären, vilket gör att även om vi slutar idag, kommer problemen ändå. Men ju tidigare vi slutar, desto bättre chanser har vi i framtiden. 
 
Detta känns extra tufft med tanke på situationen i Standing Rock, North Dakota, där amerikanska poliser bland annat använder vattenkanoner mitt i vintern mot fredliga demonstranter. De strider för rent vatten, vilket borde vara en rättighet? Istället för att lägga en pipeline genom landet kanske Obama borde fundera på att göra en insats för framtiden sista tiden som president? Det hade varit en bra avslutning. Hur Trump ställer sig till oljeindustrin i januari blir en hård nöt att knäcka för oss som bryr sig om framtiden.  
 
Vi kan fortfarande rösta. Konsumerar vi mer hållbara produkter och står upp mot politiker och företag som endast är ute efter vinst har vi en chans. Står vi bara och tittar kommer det ta längre tid, troligtvis för lång.
 
"The world will not be destroyed by those who do evil,
but by those who watch them without doing anything"
- Albert Einstein
 
Som sagt, vi kan, behöver och måste förändra. Det är vår framtid som står på spel.
 
Se inslaget från TV 4 här.
 
/ Kristoffer