Valborg i Lund

Valborg innebär för många att grillen dammas av, att några hundralappar läggs på systemet men också funderingar kring om våren börjar och vad det betyder. Här i Lund har valborgsfirandet varit igång sedan i fredags och kommer att locka mängder av besökare. Förra året var siffran runt 25 000 och troligtvis blir det något liknande i år. 
 
I fredags var jag istället på Ikea med mamma för att byta ett påslakan. Där såg jag denna:
 
 
Tidigare i veckan "gjorde" vi falafel hemma. Coop änglamark (ekologisk) har en variant som är så god. Sen är det bara att blanda med valfri sallad och göra din egna sås. Du kan exempelvis blanda créme fraiche med salsa, chili, lök, passerade tomater, vitlök, schalottenlök, peppar. Vad du vill. Testa, mycket fräschare än ute. Dessutom godare och nyttigare!
 
 
Ta hand om er idag! 
 
/ Kristoffer

4 öre till bomullsplockaren

Vad betyder egentligen priset i affären? Är kläder som kostar mer automatiskt mer vänliga mot människor, djur och miljö? Det vet jag faktiskt inte, men det kan ligga något i det. Men det som oftast avgör är huruvida plagget är Fairtrade-märkt. Här är det inte de ekologiska kläderna som är bättre, framförallt då de inte kontrolleras lika noga som exempelvis livsmedel som har starka märkningar i bland annat KRAV och EU-loggan och kläder som märks som ekologiska är inte alltid det, vilket är fallet med livsmedel. Detta beror bland annat på att bomullsodlingar som är ekologiska kan vara precis intill de konventionella. I Sverige är lagarna hårda och ekologiska odlingar har hårda krav som måste uppfyllas för att kunna ha loggan på produkten. Därför kostar ekologiska varor oftast lite mer, medan konventionella varor inte behöver "bevisa" något utan kan säljas ändå. Här handlar det om att ekologiska livsmedel innehåller mer näringsämnen och odlas på ett miljövänligt sätt, medan konventionella grödor har förstörts under 1900-talets destruktiva jordbruk. Därför är de mer näringsfattiga. 
 
Dock är det bättre att handla ekologiska varor framför andra. Dels för att de ofta är ekologiska, men främst för att det signalerar att det behöver produceras fler miljövänliga produkter. 
 
I förrgår lade Fairtrade Sverige ut följande text med medföljande bild:
 
"Vem betalar det verkliga priset för din T-shirt?

Köper du en T-shirt från Bangladesh som kostar 100kr så får textilarbetaren mellan 50 öre–3 kronor och bomullsodlaren endast 4 öre. Det är inte schysst, anser vi. Idag är det starten till Fashion Revolution Week då arbetsvillkoren för de som producerar våra kläder uppmärksammas världen över. 

Genom att välja plagg med Fairtrade-certifierad bomull bidrar du till att odlaren får förbättrade ekonomiska villkor (genom minimipris och premie) och verktyg för en aktiv miljöhänsyn exempelvis strikta regler kring bekämpningsmedel. Inte minst innebär Fairtrade-certifieringen att bomullen går att spåra från bomullsfältet till färdig produkt och att det genomförs kontroller genom hela den textila handelskedjan; viktiga möjliggörare för att företag ska kunna ta ansvar för bomullen de köper in.

På den svenska marknaden använder flera företag, exempelvis Dedicated BrandNudie JeansOgland,Sture&LisaSwegmark of Swedenmini rodini ochCottover ekologisk och Fairtrade-certifierad bomull i sina produkter."
 
Hälften går till butiken, en tredjedel till varumärket, en dryg tiondel till textilfabriken. Därefter återstår endast 3 kr varav cirka 4 öre går till bomullsplockaren. Värt att tänka på nästa gång du står i affären.
 
Men försäljningen av Fairtrade-märkta produkter går stadigt upp i Sverige och under 2016 var ökningen 10 % och landade på totalt 3,6 miljarder kronor. Det betyder att varje svensk i snitt handlar Fairtrade-märkta varor för 360kr. 
 
/ Kristoffer
 
Bildkälla: Fairtrade Sverige

Årlig påminnelse om planetens mående

Idag är det Earth Day, vilket sedan 1970 ska vara en dag då världens miljöproblem uppmärksammas. Globalt sker olika demonstrationer, bland annat March for Science som går av stapeln i över 500 länder med syftet att stå upp för vetenskapen. Samtidigt som detta är ett bra initiativ är det något vi borde tänka på varje dag, precis som vid exempelvis Internationella kvinnodagen, vattendagen etc. 
 
De senaste åren har det hänt mycket positivt, men vi står fortfarande mitt under det största massutdöendet av arter på lång tid. Mängder av gifter sprids i jordbruket, i produktionen av leksaker, kläder och i princip allt annat som människan tillverkar. Den globala uppvärmningen är troligen inte mer än möjlig att mildra och vi kommer att få en varmare planet för varje år som går. Det beror bland annat på att de utsläpp som kommit sedan industrialismen ackumuleras i atmosfären och har långsiktiga effekter på vår hälsa och miljö. Har inte siffrorna, men tror att det fortfarande dör fler av smog än av terrorism. 
 
Vi använder också oerhörda mängder resurser, slänger ca 1/3 av maten och shoppar som aldrig förr. Ändå säger majoriteten att allt är dyrt. Det kanske beror på ett överflöd av tillgängliga varor? Maten i Sverige har aldrig varit så billig som den är nu, men om vi också ska handla nya kläder varje månad, nya möbler, resor etc. handlar det kanske istället om prioriteringar? 
 
 
Jag tror att vi alla behöver ta ansvar för våra handlingar och inte göra som alla andra gör, inte vara en s.k. Sheeple och faktiskt göra det vi kan, vilket inkluderar att ta reda på vad vår livsstil betyder. Att Sverige har en sådan god miljö, starka djurlagar och årlig tillgång av alla möjliga sorters mat, innebär delvis att vi har förskjutit våra problem till andra delar av världen. Detta brukar kallas miljöbelastningsförskjutning, dvs vi lägger över utsläpp, förorenat vatten, ohälsa och annat på länder som producerar våra kläder, men också kött, kaffe, exotiska frukter och en rad andra produkter. 
 
Det behöver inte vara så svårt. Vi behöver inte ändra våra liv radikalt. Alla behöver inte bli vegetarianer, minimalister och secondhand-shoppare. Men vi kan göra det vi kan för vår framtid, för barnens framtid. Det vi inte gör idag får nästa generation ta hand om och vi kan troligen inte diskontera för en förbättring i framtiden, framförallt när vi har all tillgänglig kunskap för att förändra idag. Det känner jag är naivt. 
  • Gå, cykla eller åk kollektivt. 
  • Kolla igenom garderoben innan du köper något nytt. Har du något som inte används? Varför inte ge bort det?
  • Källsortera. Detta är svenskarna bra på, men kan bli ännu bättre. Dessutom är det så enkelt. 
  • Ta någon/några dagar i veckan utan kött. 
  • Minska användningen av kosmetika samt tvätt- och rengöringsmedel.
  • Köp mer ekologiskt och närproducerat. 
  • Våga ifrågasätt och var kritisk. 
  • Inspirera andra!
Kom ihåg att lite är bättre än inget. Att göra något är jättebra! Idag kan vi inte säga "jag vet inte". Vi lever i en era av information och har aldrig tidigare vetat så mycket om vad som händer i världen och vad vår livsstil bidrar till. Är vi medvetna om något och tar ett aktivt beslut kan vi senare stå bakom dessa värderingar och därmed våra handlingar istället för att lägga över dessa på någon annan. Vi behöver alla ta ansvar och inte enbart lita på politiker, företag och forskare. Vi måste göra det tillsammans. Då är vi som starkast. 
 
/ Kristoffer
 
Bildkälla: 9gag (Vad som syns på bilden sker dessvärre redan idag på vissa ställen(!))