Växtvärk

På balkongen odlar vi lite av varje. Odlar du inte själv, rekommenderas det varmt! Förutom nedanstående har vi även persilja, mynta, aloe vera och andra icke fruktbärande växter. Att odla hemma kräver inte mycket tid, är avkopplande och känslan av att äta sin egenodlade skörd är fantastisk. Hade vi haft ett större utrymme hade vi kunnat vara nästintill självförsörjande. Det är vårt framtida mål! 
 
Oregano och kryddtimjan
 
Smultron
 
Chili
 
Chili
 
Tomater
 
Tomater
 
/ Kristoffer

England - ut ur EU, ut ur EM

Igår besegrade lilla Island med lika stor befolkning som Malmö och endast 5000 licensierade fotbollsspelare (herr) stornationen England med cirka 53 miljoner invånare och 1,5 miljoner licensierade. Vad bevisar detta?
 
I grunden är det 11 människor mot 11, inget av lagen är i numerärt över- eller underläge på planen. England har en av världens bästa ligor i Premier League, Island har en inhemsk lika som de flesta inte känner till, inte heller bryr sig nämnvärt om. 
 
England vet att de är bättre på pappret och det är den inställningen de går in med. Island vet också om detta. Två fantastiskt bra tränare i Roy Hodgson och Lars Lagerbäck står vid sidlinjen, är det endast deras förtjänst? Definitivt inte, men med rätt inställning kommer man långt. 
 
Om man sätter fotbollen och sporten åt sidan och ser det som två grupper, eller två företag där det ena individuellt kan prestera bättre, medan det andra fungerar kollektivt, fungerar det senare oftast bättre. Ett annat exempel i EM är Italien och Spanien.
 
Här kan ni höra den isländske kommentatorn vid slutsignalen! Ni får stå ut med den halvdana översättningen..
 
Detta är bara ett av många bevis på att mycket i våra dagliga liv handlar om självförtroende och att vara självsäker och målmedveten. Det finns så mycket som så många människor kan uppnå bara genom att släppa spärren och vidga sina vyer, öppna sina sinnen. 
 
Vi lever bara en gång, vi måste ta tillvara på det och göra det bästa av det. Inte låta en låg självkänsla begränsa det enda liv vi har. Det finns exempel på många personer som drabbats av amputerade ben eller andra handikapp, tex Aron Anderson som med sin rullstol tävlar i en mängd sporter och tom bestiger berg! 
 
Så länge vi kan springa, hoppa, simma, klättra ska vi väl göra det med glädje? En dag kommer vi med all säkerhet behöva någon form av geriatrisk vård för att ens röra oss. Borde vi inte utnyttja varje tillfälle vi får att aktivera oss, våra muskler och våra sinnen och förstå att världen ligger öppen för oss? 
 
När ett litet land som Island går vidare i en stor turnering får jag rysningar, men jag blir framförallt mer inspirerad. Som ett land och som en grupp människor har de gått samman och motbevisat hela Europa, hela världen. Vad säger att vi alla inte kan uppnå något liknande?
 
Vi kan om vi vet att vi kan och vet vi att vi kan, då kan vi ge det en chans!
 
/ Kristoffer
 

Yulin Dog Meat Festival

Just nu pågår en festival i den kinesiska staden Yulin där mellan 10 000 - 15 000 hundar kommer att slaktas och ätas för att fira sommarsolståndet. I övriga Kina är det sällsynt att äta hund men traditionen är stark att servera tex hundsoppa i norra Kina och en del restauranger är specialiserade. 
 
Lokalbefolkningen vill fortsätta med festivalen bland annat för att locka turister och en som försvarar traditionen säger såhär: 
"Varför måste vi bry oss om vad andra gillar och inte gillar?" Den 27-åriga Wei Huan växte upp med att äta hundkött, det är den bästa maträtt hon vet. Hon formulerade redan förra året sitt försvar i den statliga tidningen China Daily.
 
Mängder av djurrättsorganisationer har länge protesterat mot festivalen som är inne på sitt 25:e år. För varje år har protesterna intensifierats. 
 
Det sättet som hundarna behandlas, slaktas och konsumeras har nästintill samma process som tex kycklingar, kor och grisar har i västvärlden. Mängder av djur trängs ihop på en minimal yta, ibland så liten att de inte kan röra sig alls, människan berövar alltså djuren deras naturliga beteende. Det är inte värdigt för någon levande organism att leva sitt liv enligt människans villkor, inte heller att spendera sista tiden i livet på ett så vedervärdigt sätt. I andra kulturer, tex hindu, värderas kon högt. Vilket djur är värt mest? Har inte alla samma värde? Förutom den moraliska aspekten finns även ekologiska faktorer och roller i olika ekosystem. 
 
Här kan ni se hur det kan se ut för grisar: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3409781/Shocking-video-shows-overweight-Spanish-farmworker-CRUSHING-dozens-piglets-death-throwing-friend-laughs-background.html
 
Starka bilder. Hade kunnat länka till många fler..
Googla på tex Meat industry eller Male chicks om ni vill se fler. 
 
Numera ses hunden av många som människans bästa vän och mängder av varor i livsmedelsaffärer och djuraffärer är för hunden. Det handlar om mat, leksaker etc. Men vad finns i deras mat? Tex rester från slakterier. Slakterier som slaktar tex kycklingar, kor och grisar.
 
Katt på bilden men kunde också varit en hund. 
 
Inom en del sociologisk litteratur kan man läsa om den kognitiva dissonansen som finns då vi värderar vår hund (eller andra husdjur) högre än exempelvis en hemlös eller tiggaren vid Ica. Handlar det om att hunden anses vara en oskyldig och trogen vän? Svaret är säkert olika från person till person.
 
Ibland väcks frågan om alla djur är emotionella, frågan kanske skulle ställas till människan istället?
 
Men om det finns prostester mot festivaler som denna, men inte mot slakten och den vidriga behandlingen av andra djur, vad säger det? Sättet att se på saken kallas Zoocentrism, dvs vi värderar mer tilltalande djur högre, både sentimentalt och visuellt. Videoklipp med gulliga kattungar, hundvalpar etc är för många helt bedårande, precis som med många andra pälsdjur. Men varför kan människan inte värdera alla lika? Både människor och djur? 
 
The idea that some lives matter less is the root of all that is wrong with the world - Paul Farmer
 
/ Kristoffer