Nästa steg

Hej på er. Då var praktiken över för min del. Nu väntar examensarbete inom miljö- och hälsoskydd där jag troligen kommer att skriva om skolmaten i en kommun. Fortfarande inte bestämt än, men är intresserad av att se effekten av en växtbaserad kost i grundskolan. Finns många aspekter på detta, bland annat miljö, men också hälsa, ekonomi (både monetär och ekologisk) samt etik. Ska bli spännande. 
 
I måndags gjorde jag bönbiffar. Har tyvärr ingen bild på dessa, men de ser ut ungefär som pannbiffar. 
Sugen på att testa? 
 
Jag gjorde med blandade bönor, tre paket. Dessa blandades med 7-8 vitlöksklyftor, två gula lökar, två ägg, ca 1 dl ströbröd och ca 0,5 dl vetemjöl. Därtill går det att krydda hursom. Jag valde cayennepeppar, koriander, svartpeppar och paprikapulver. Mixa allt i en matberedare. Bli inte rädd om den blir för "degig", det löser sig i pannan. Till detta hade vi kokt potatis med timjan samt brunsås gjord på oatly matlagningsgrädde, gul lök, soja, vitlök och vetemjöl. Så gott. 
 
Vi hörs snart igen. 
 
/ Kristoffer
 

Chili sin carne (vegansk)

Just nu på tåget till praktiken i Trelleborg. Bara denna och nästa vecka kvar, tiden går snabbt. 

I söndags kände jag ett sug efter chili sin carne, men då vi hade boeuf bourgignon kvar från i lördags fick det vänta till igår. Den här typen av rätter är simpla att göra utan animalier. Det finns också många olika varianter, med olika kryddor, grönsaker etc.

 
Ca 800g sojafärs
2 gula lökar
3/4 zucchini 
1-2 paket vita bönor
5 vitlöksklyftor
1/2 dl vetemjöl
2 paket krossade tomater alt färska
1/3 tub tomatpuré
1 dl vatten
Lite cayennepeppar
Lite paprikapulver 
Svartpeppar 
Sojasås (tex japansk)
Rapsolja till stekning

1 Ta fram en gryta, tex en i gjutjärn. Börja med att skära upp lök, vitlök och zucchini. Stek löken i rapsolja, lägg i färsen kort därefter.

2 Lägg i bönorna, zucchini, vitlök, mjöl, kryddor och vatten. Koka riset. 

3 Lägg i krossade tomater och tomatpuré samt sojasås och svartpeppar någon minut efter. Låt puttra några minuter. 

Smaklig spis!

/ Kristoffer