Skolstart

Grundskolan och gymnasiet har varit igång ett tag, igår var det dags för oss då Lunds universitet inledde höstterminen. Amanda går nu sista året på hennes utbildning, vilket är Master i markvård. Jag, Kristoffer, går kursen; Riskanalys inom natur, miljö och hälsa. Vid sidan om detta avverkas även ett par distansutbildningar vardera. 
 
Inför varje terminsstart tänker jag tillbaka på hur det var när vi var yngre och skolan började i Svedala. Nu, några år senare känner jag mig fortfarande som ett barn bland andra barn som nyfiket går runt universitetsområdet. 
 
Strax innan 11 igår gick jag utanför Lux då jag hör en traktor komma längs Sölvegatan. På släpet har han en tank. Han stannar vid varje träd längs vägen, drar ut en slang och fyller påsen vid trädet. Vem har kommit på detta? Så ineffektivt. Dessutom vid tiden för bevattningen, ösregnade det i Lund. Jag förstod inte riktigt varför, av flera skäl.
 
Varför planteras exakt likadana träd med exakt lika stort avstånd ifrån varandra? Det kan inte vara för att det ska se naturligt ut, för en allè med dessa förutsättningar ser bara konstgjord ut. Varför inte plantera något fruktbärande träd? Eller variera träden? Varför ska det se "snyggt ut"? Och vem avgör vad som är snyggt? 
 
Varför köra runt med en traktor driven av fossilt bränsle för att vattna träd mitt i ösregnet? Är det vad våra resurser och skattepengar ska gå till?
 
Det är sådana här saker jag kommer att tänka på ibland. Precis som att det ibland går runt personer klädda som ghostbusters, avsedda att blåsa bort löven från vägarna. Även detta ineffektivt och onödigt. 
 
Såhär såg det ut:
 
/ Kristoffer

Utnyttjar ni era poäng på Coop?

För några år sedan fick man återbäring hos Coop då mellan 1-5 % gavs tillbaka som rabatt på ett köp. Numera samlas poäng istället. Det har gått ett tag nu och vi har inte tänkt på vad vi faktiskt kan göra med poängen. Vi handlar heller inte alltid på Coop, utan har förmånen att kunna välja mellan tre butiker på Mobilia i Lund. 
 
Om ni går in på www.coop.se/medmera-kortet/poangshop/ och sedan loggar in med era uppgifter kan ni se hur mycket poäng ni har och vad ni kan använda dem till. Om ni som jag inte loggat in på länge kan ni bara klicka i "Glömt lösenord", tro mig, det är värt besväret. 
 
När ni sedan loggat in kan ni se ert poängsaldo samt olika erbjudande. Ni behöver inte hämta ut några varor, utan kan fortsätta samla poäng exempelvis genom att handla Coops ekologiska olivolja (500ml). Gör ni det senast den 4/9 erhåller ni 500 extra poäng. Finns det något i er smak väljer ni att hämta ut varan i butik och då ni drar kortet i butiken aktiveras rabatten. 
 
Nedan varor är ett urval av det vi funderar på att lägga poängen på, samtliga Coop Änglamark (ekologiska):
 
Bär, Coop Änglamark, 225g. 2000p
Torskrygg, Coop Änglamark, 250g. 4500p
Lax, Coop Änglamark, 250g. 5500p
 
Linfrö, 400g. 1000p
Pasta, 500g. 1000p
Pasta, spaghetti fullkorn, 1000g. 2000p
Havregryn, 750g. 1500p
Solroskärnor, 375g. 1500p
Frukt & nöt müsli, 650-700g. 3000p
Torkad frukt, 200g, 2500p
Pumpakärnor, 350g. 3500p
Cashewnötter, 80-100g. 2000p
 
Juice (apelsin/äpple), 1l. 1000p
Kaffe, 500g. 3000p
 
Handdiskmedel, 500ml. 1200p 
Schampo/Balsam, 200ml. 1000p
Toalettpapper, 8pack. 4000p
 
Alla till Coop?
 
/ Kristoffer

Krakow - del 2

 
 
Torget (RYNEK GŁÓWNY) är ett av Europas största (40 000 m2 ) och den största medeltida platsen i Europa.
 
 God israelisk mat på restaurangen Hamsa med olika typer av hummus, falafel, röror, oliver, potatis med rosmarin, bröd, cornichons och mohamara (valnöts- och paprikaröra).
 
Fina Stoffi vid floden Wisla.
 
Gurksoppa med vitlök och persilja.
 
Fina kyrkor överallt.
 
<3
 
Hoppas ni också har haft en trevlig semester!
// Amanda