Vilka livsmedel är värst? Del 2

Då var det dags för del två i vår serie om de livsmedel som är värst. Förra delen handlade om margarin vilket ni kan läsa mer om här eller här
 
Ämnet för dagen är Läsk, även om samtliga livsmedel som innehåller socker i någon form har liknande effekter.
 
I kroppen cirkulerar ca fem gram socker i form av glukos, en burk Coca Cola innehåller ca 31 gram socker. Låt det sjunka in lite. Det är alltså sex gånger mer socker än vad kroppen har och behöver. För vi behöver inte vitt, raffinerat socker utan näring. Den näring som vi har i kroppen spolas istället ut. 
 
Detta gör att blodsockret går upp och därmed börjar bukspottskörteln producera insulin. Istället för att bränna fett, bränns kolhydrater. I normala fall är det musklerna som ska sänka blodsockernivåerna, vilket de kan göra vid kontinuerlig rörelse som vardagsmotion eller träning etc. Insulinet ställer in kroppen på att lagra fett och fettcellerna slutar nedbrytningen av sina fettdepåer, vilket kan vara en av anledningarna till att lågfettdieter fungerar sämre som bantningsmetod. 
 
Insulin stänger alltså av fettförbränningen och gör att musklerna börjar använda socker som energikälla. Glukogen bildas som kroppen lagrar i reservdepåer. När dessa är fulla kommer kroppen att omvandla överskottet av socker till fett.
 
Det här händer i kroppen vid intaget av en Coca Cola (33cl):
 
Socker..
  • hämmar immunförsvaret
  • är imflammationsframkallande och ökar risken för cancer
  • kan orsaka depression
  • kan bidra till benskörhet
  • kopplas till sjukdomar som diabetes, demens, njursvikt samt Parkinson
  • försämrar upptaget av protein
  • kan ge huvudvärk och migrän
--
 
Och några ord om lightläsken. 
 
Varje gång jag hör ordet lightläst tänker jag på den 1 september 2013 under introduktionen av Miljövetarprogrammet på Malmö Högskola, där det första en av våra föreläsare sade var något i stil med "om jag kommer hem till någon och ser lightläsk och margarin i kylen, som är det värsta man kan konsumera, blir jag förundrad och ledsen". Direkt efter introduktionen, gick jag fram och frågade varför. Sedan tidigare visste jag hur det var med lightläsk, hur illa det smakade och att margarin var en billig "kopia" av smör. Svaret intresserade mig och jag började bli ännu mer intressserad av kost, marknadsföring och hur påverkade individer i samhället är. 
 
Men vad är det som är farligt med lightläsken? 
Som med alla andra produkter som är light, är det en modifierad produkt. Den är inte naturlig och därmed inte något vi bör inta. Om ett livsmedel har märkningen "light" är det ett första tecken på att välja något annat, exempelvis vatten i detta fall. Dessutom innehåller lightläsk Aspartam som är cirka 180-200 gånger sötare än socker (samma mängd används dock inte) och kan vara kopplat till en rad åkommor. Studier har även visat att en burk 33cl lightläsk om dagen ökar risken för övervikt med 40 %, ungefär samma siffror gäller för vanlig läsk. Om dosen är högre än så, är också risken det.
 
Dessutom har lightläsk ett surt pH, precis som vanlig läsk, därmed är det en myt att lightläsk inte skadar tänderna. Nobelpristagaren (1931) Otto Warburg, fann ett samband mellan lågt pH och sjukdomar "No disease, including cancer, can exist in an alkaline environment".
 
En lightläsk om dagen..
  • fördubblar risken för diabetes typ 1
  • ökar risken med 34 % för metabolt syndrom
  • ökar risken för hjärtinfarkt och stroke med 43 %
  • ökar risken för njurproblem
  • leder till en högre insulinresistens vilket gör det svårare att gå ned i vikt.
  • produktionen av serotonin blockeras vilket kan leda till nedstämdhet men även en ökad hungerskänsla.
  • kan leda till en förändrad tarmflora
  • kan ge huvudvärk och migrän
Detta gäller alltså vid kontinuerlig konsumtion.
 
--
 
Då nästan alla sorters läsk idag ägs av Coca Cola stöds det multinationella företaget vid en fortsatt konsumtion. Därigenom finns även kopplingar till andra mindre pålitliga bolag, resursslöseri, sämre folkhälsa och miljö.
 
Om ni någon gång stöter på en artikel av något slag som säger att socker/sötningsmedel inte är farligt, kolla vem som har finansierat studien. 
 
/ Kristoffer