Smör vs Margarin

Matfusket är så otroligt utbrett och margarin är något av det värsta, om inte det värsta! Framöver kommer det ett inlägg rörande kolesterol, margarin och Becel vilket initialt planerats vara i detta men det blev lite långt :) Bakgrunden kring den manipulation av konsumenter som pågått i drygt femtio år rörande margarinkonsumtionen kommer därmed inte att tas upp här utan i framtida inlägg.

Människan behöver fett och fettbrist och/eller kemiskt processade fetter (som transfetter) har negativa konsekvenser för hälsan och gör att många blir sjuka. Smör är ett näringsrikt fett som vi haft i vår kost länge och som våra gener utvecklats med. Fett behövs bland annat för hormonproduktion och fertilitet. Tecken på fettbrist kan vara att tappa hår, torr hud, lätt att få eksem och sköra naglar.

Om man tillverkar ett margarin på naturligt vis, med olivolja, blir margarinet gröngrått, och det skulle också lukta och smaka oliver. Ett margarin på olivolja skulle bli flytande. Om du istället använder en naturlig rapsolja blir margarinet flytande, gulaktigt och luktar och smakar raps.  

Det är bara vegetabiliskt fett som kokosfett eller palmolja som har en fast konsistens, ett margarin däremot, tillverkat av dessa, skulle smaka och lukta kokos eller palmolja. Det skulle dessutom ha en annan konsistens. För att få det kemiska margarin som kan köpas i dagens affärer, som är hårt, som luktar lite och är gult, behöver man använda kemiska metoder. Man vill imitera smörets färg, lukt, smak och konsistens.

Med kemiska metoder tar man bort fetternas naturliga egenskaper, följt av att man färgar upp fettmassan, tillsätter smördoftande ämnen (exempelvis den brandfarliga syntetiska kemikalien diacetyl). Slutligen ändrar man molekylstrukturen på kemisk väg. Det finns alltså ingen annan väg för att göra ett margarin som efterliknar smöret. Bland annat har Becel förespråkat att de har växteroler i sitt margarin, men det är inte naturligt, trots att det finns naturligt i det vegetabiliska fettet från början.

Så här går margarintillverkning till:

Det börjar med att man skövlar en enorm mängd skog i globala syd. Därmed tränger man undan lokala samhällen och tvingar invånarna till att bli proletärer över marken som alltid varit deras att bruka som de önskar. Dessutom rubbas ekosystemen och den globala uppvärmningen accelereras.

Sedan tar man bort råvarornas naturliga egenskaper genom att använda natronlut (natriumhydroxid, samma ämne som finns i medel för rengöring av toalettstolar), fosforsyra eller citronsyra samt blekmedel (bentonitlera som regenereras med svavelsyra).

När man får in råvaran palmolja/palmkärnolja består detta av både mättat fett och omättat (flytande) fett. För att skilja på dessa fraktionerar man råvaran. Detta kan göras på flera sätt, antingen genom nedkylning eller i kombination med aceton.

För att ändra konsistensen omestrar man oftast fettet (görs på fasta margariner). Detta är den mest kritiska delen och borde förbjudas, då den trots användning av farliga kemikalier endast har till uppgift att få annan konsistens på livsmedlet för att därigenom lura konsumenten att det är nästan smör man äter. Vid omestringen blandas fettet med den verkligt reaktiva kemikalien natriummetylat. Detta är en av de mest riskabla kemikalier som finns och det borde aldrig få förekomma i livsmedel. Under reaktionen bildas svarta stråk och efter processen inaktiveras natriummetylat och gör det ”sotigt” vilket föranleder att det måste blekas med blekmedel.

Emulgeringsmedel används också och ett av de vanligaste emulgeringsmedlen är mono- och diglycerider av fettsyror (E471) som bland annat innebär att fett från sojabönor eller gris med hjälp av en katalysator reagerar med glycerin. Det kan alltså finnas gelatin i margarin. 

Bensin. Extraktionsbensin (hexan) är en baskemikalie inom fettindustrin. Bensin kan komma även andra vägar. När man tillverkar sojaprodukter, till exempel sojalecitin används en blandning av varmt vatten och bensin för att extrahera dessa ämnen sojabönan. Därför kan man ana att alla industriellt tillverkade sojaprodukter innehåller bensinrester? Eftersom exempelvis sojalecitin används i margarin, men också i hygienprodukter kan man undra hur mycket bensin vi får i oss egentligen?

Hudkräm och margarin tillverkas ungefär på samma sätt. Man gör först en emulsion av olja/fett och vatten med hjälp av ett emulgeringsmedel. Man färgar sedan fettmassan gul i ett margarin, medan fettmassan får en vit färg i hudkrämen och sätter smörarom (diacetyl) till margarinet, men parfym till hudkrämen.

Bensin kan också komma in i margarin då fetter och oljor får fraktas i fartygstankar som tidigare fraktat bensin. Detta försvaras med att bensin ändå finns med vid framställning av oljor och margarin. Det händer också att margarin fraktas i samma tank där det tidigare varit lösningsmedel.

Ibland påstås en produkt vara ”rapsolja”, vilket är helt fel, eftersom de naturliga egenskaperna är utplånade. Tankbilar distribuerar produkten förutom till Margarin, även dessa industrier och användningsområden:

Målarfärg

Smörjmedel

Skärvätskor

Läkemedel

Kosmetika

Äckligt va?

 

Tänk på detta när du står i butiken!

Undvik: Becel, Flora, Lätt & Lagom, Milda, Lätta, Carlshamn m.fl. Upp till 18 ingredienser kan vissa innehålla, medan smör innehåller mejerier, salt och ibland rapsolja. Om du tycker att äkta smör är opraktiskt och svårt att bre på smörgåsen, köp Bregott i fullfettsversion. Smakar nästan som smör och innehåller bara grädde, rapsolja, vatten, salt, vitamin A+D och syrakultur.

 

Undvik ingredienserna: delvis härdad rapsolja, delvis härdat vegetabiliskt fett, hydrogenerad vegetabilisk olja, hydrogeniserad vegetabilisk olja, hydrogeniserat vegetabiliskt fett, härdad palmolja, härdad vegetabilisk olja, härdat kokosfett, härdat raffinerat vegetabiliskt fett, härdat vegetabiliskt fett, ohärdad palmolja, raffinerat vegetabiliskt fett, härdad solrosolja. Det förekommer dock variationer både av ordet härdat och olika typer av oljor och fetter i en mängd olika livsmedel.

Fakta

  • Risken för bröstcancer minskade med 45 % vid konsumtion av raps- och olivolja istället för margarin enligt en stor studie vid Karolinska institutet där 61000 kvinnor deltog. Tio gram eller cirka en matsked om dagen räckte.
  • En annan studie visade att kvinnor som åt minst fyra teskedar margarin om dagen löpte 66 % högre risk att få hjärt-kärlsjukdomar än kvinnor som åt mindre än en tesked i månaden.
  • Det finns ett samband mellan margarinkonsumtion och allergier hos barn.
  • Margarin innehåller en hög andel omega 6 som är inflammationsfrämjande.
  • Margarin ger infektionskänslighet, trötthet och huvudvärk.
  • Hjärt-lungfonden bröt med livsmedelsföretaget Unilever som marknadsförde Becel.
  • Kocklandslaget vägrade använda margarin från Milda (Unilever).
  • En analys av Unilevers margarinprodukt Becel Pro.Activ visade ett stort innehåll av det mycket cancerframkallande ämnet PAH, samma som bildas vid till exempel grillning.
  • Margarin är inte miljövänligt. 
Margarin framställs för konsumenterna som ett syskon till smöret och vill efterlikna utseende och konsistens. Innehållet, produktionen och dess miljöpåverkan är dock inte på något sätt likt smöret. 
 
Referenser
Aktavara.org
Ehdin, S. 2014. Nya självläkande människan. 
Ehdin.com
Kurera.se
Nilsson, M-E. 2009. Äkta vara: Guiden till oförfalskad mat
Peterson, G. 2006. Välj bregott framför Becel för kärl och hjärta
Sund.nu
Sveriges konsumenter (sverigeskonsumenter.se)
 
 

Saknar ni som jag Magnus Härenstam i TV-rutan? Här är han i ett komiskt inslag om Margarin och Smör(1min): https://www.youtube.com/watch?v=Fa8ydih4vI0

 

 

Ha det / Kristoffer