Vilka livsmedel är värst? Del 1

En stor del av de livsmedel vi kan konsumera är direkt skadliga för oss, andra indirekt, på olika sätt. Det kan handla om ämnen/substanser som vi inte är gjorda för att bearbeta som orsakar till exempel huvudvärk, torr hud och eksem, men även hormonstörande ämnen som kan bidra till missbildningar av foster och infertilitet. Många produkter har även cancerogena ämnen/substanser eller rester av. 
 
Om vi ska vara säkra på att en produkt är bra för oss är första steget att titta vad den innehåller, hur den har odlats/producerats samt vilka näringsämne vi kan tillgodogöra oss inklusive de som är mer eller mindre beroende av varandra (synergi). Men även att se kosten holistiskt, dvs vad det betyder för vår hälsa att inta olika grödor, hur och när. Människokroppen är komplex och vi behöver en kombination av näringsämnen för att må som bäst. Att exempelvis bara räkna kalorier är ett av de största misstagen man kan göra, av flera anledningar. 
 
Multinationella företag och andra livsmedelsjättar gör allt för att tjäna så mycket som möjligt, men även att konsumenter inte ska veta vad maten innehåller eller hur den/det påverkar oss. Det läggs också otroligt mycket resurser som pengar, tid, laborationer och marknadsföring för att konsumenten ska handla så mycket som möjligt och veta så lite som möjligt. Många företag har även en maskot.. En tumregel är att undvika alla sådana. 
 
Vilket livsmedel är då värst?
 
Tyvärr finns det en del livsmedel vi ska undvika och ett antal av de livsmedel vi kan hitta i butiken tillhör kategorin "värst", margarin är ett sådant. Att margarin benämns som ett livsmedel är sjukt bara det. Det innehåller ingenting av värde och borde inte få säljas. Tyvärr har diverse marknadsföring försökt övertyga konsumenter att det är bra, men även att det kan vara ett substitut till smör. Om du hör någon säga att margarin är bra, är de antingen betalda eller manipulerade av marknadsföringen.
 
Vi har tidigare skrivit om margarin som ni kan läsa mer utförligt om här.
 
Margarin innehåller bland mycket annat tex:
  • Diacetyl, en brandfarlig syntetisk kemikalie, används för att tillföra margarinet smörarom. 
  • Bensin (fraktas i samma tank där det tidigare varit bensin). Samma tankbilar distribuerar även målarfärg, skärvätskor, smörjmedel, kosmetika och diverse läkemedel.
  • Natronlut (natriumhydroxid, samma ämne som finns i medel för rengöring av toalettstolar), fosforsyra eller citronsyra samt blekmedel (bentonitlera som regenereras med svavelsyra). 
Låter detta som något du vill äta? Eller att ditt barn äter det?
 
Vid omestringen blandas fettet med den verkligt reaktiva kemikalien natriummetylat. Detta är en av de mest riskabla kemikalier som finns och det borde aldrig få förekomma i livsmedel. Under reaktionen bildas svarta stråk och efter processen inaktiveras natriummetylat och gör det ”sotigt” vilket föranleder att det måste blekas med blekmedel.
 
Emulgeringsmedel används också och ett av de vanligaste emulgeringsmedlen är mono- och diglycerider av fettsyror (E471) som bland annat innebär att fett från sojabönor eller gris med hjälp av en katalysator reagerar med glycerin. Det kan alltså finnas gelatin i margarin. 
 
Undvik: Becel, Flora, Lätt & Lagom, Milda, Lätta, Carlshamn m.fl. Upp till 18 ingredienser kan vissa innehålla, medan smör innehåller mejerier, salt och ibland rapsolja. Om du tycker att äkta smör är opraktiskt och svårt att bre på smörgåsen, köp Bregott i fullfettsversion. Smakar nästan som smör och innehåller bara grädde, rapsolja, vatten, salt, vitamin A+D och syrakultur.
 
Undvik ingredienserna: delvis härdad rapsolja, delvis härdat vegetabiliskt fett, hydrogenerad vegetabilisk olja, hydrogeniserad vegetabilisk olja, hydrogeniserat vegetabiliskt fett, härdad palmolja, härdad vegetabilisk olja, härdat kokosfett, härdat raffinerat vegetabiliskt fett, härdat vegetabiliskt fett, ohärdad palmolja, raffinerat vegetabiliskt fett, härdad solrosolja.
 
Första ingrediensen är vatten, är detta smör? 
 
"Flora med smör", men är det smör? 
 
Det finns ingen anledning att konsumera margarin!
 
Kommer inom kort att fortsätta skriva om fler livsmedel att undvika.
 
/ Kristoffer