Primörer från Kölnan

När jag kom hem från skolan idag möttes jag av två påsar utanför dörren:
 
 
Vi hade fått äpplen, plommon och gurkor av pappa. 
 
 
 
Lika tacksam varje gång vi vid denna tiden på året får ta del av skörden från deras odling. Så gott med syrliga svenska äpplen - en personlig favorit. Gurkan smakar mycket mer än "den vanliga" från affären. Plommon är också så gott och för alla tre finns flera olika användningsområden. 
 
Några exempel är äpplekaka, vem säger nej till det? 
 
Det går också att göra juice. Blanda några äpplen i en mixer och drick. Enkelt och gott. De ska helst skalas först! I somras gjorde jag en tzatziki på äpple istället för gurka, vilket ger en bra balans till vitlöken. 
 
Plommon är enligt min mening, godast som de är, men går att ha i paj, smoothies eller i grytor. 
 
Gurkan kommer vi mest ha på mackan, i sallad eller i en smoothie. 
 
Det finns mycket mer att göra med dessa primörer. Våga prova!
 
/ Kristoffer