Black Friday - Buy Nothing Day?

Imorgon är det återigen dags för Black Friday, dagen då nästan alla affärer har "årets rea" med enda syftet att vi ska konsumera, helst varor som vi inte planerat.
 
Människan är en speciell varelse. Hon agerar som att vi är högst i hierarkin och tar sig därför friheten att misshandla vår planet och enda hem genom utsläpp, skogsskövling, köttkonsumtion, transporter och ett helt idiotiskt resursslöseri. Svaret från butikerna är en rea för att vi ska fortsätta överkonsumera, ofta genom att skapa behov ur ingenting.
 
– Man skapar en känsla av bristsituation som leder till en stress att köpa något som man kanske inte egentligen hade tänkt sig, säger Martin Svendsen som forskar kring konsumtion och marknad vid Stockholms universitet.
 
Istället kanske pengarna borde sparas och satsas på en upplevelse istället? Vi lever bara en gång och jag tror verkligen inte att kläder och prylar kan ge oss lycka, i alla fall inte i längden. Social och ekologisk rikedom tror jag däremot är ovärderlig, att vi kan värdesätta varandra och tiden tillsammans. Vi vet aldrig vad som händer.
 
 
Företaget Snoot i Stockholm väljer att bojkotta Black Friday och skänker istället 20 % av morgondagens intäkter till Världsnaturfondens Östersjöprojekt. Det finns säkert många andra företag som gör något liknande.
 
Som en aktion mot hetsen imorgon har Buy Nothing Day (BND) kommit fram i Sverige, Finland och USA. Syftet är att inte konsumera någonting under 24 timmar, dvs under morgondagen. I USA är det ännu mer extremt än i Sverige. Det har hänt att personer skadats och även dött när folkmassan försökt trycka in sig i butiken. Så sjukt.
 
Visst, det går att göra klipp på produkter vi faktiskt behöver. Jag tror dock att vi behöver fundera över om vi verkligen har behovet eller bara är hypnotiserade av de röda prislapparna. Behöver vi den senaste telefonen/laptopen? En TV i varje rum? Nya kläder trots att garderoben är full? Fler leksaker? Detta är ett så stort problem, för oss och kommande generationer. Vi måste våga stå emot.
 
Ja, men alla andra gör ju det? Om vi vill förändra något, kan vi börja med oss själva. 
 
Igår på uppdrag granskning visades hur klädindustrin agerar gällande kläder. Har du ännu inte sett det? Kolla här
 
/ Kristoffer