Sötningsmedel i tandkräm?

Hur många av ingredienserna i tandkrämen är egentligen naturliga? Hur många av ingredienserna känner du till? Jag kände inte till mer än 4-5 st. Det behöver visserligen inte betyda att de är skadliga för oss, men visst är det underligt att något som majoriteten använder dagligen kan vara skadligt? Tänk på alla barn som från tidig ålder indoktrineras med att borsta tänderna med detta. Det ska inte sväljas. Vad kan det betyda?
 
Under mina år på högskola/universitet har jag läst många studier inom miljö/hälsa och vad som framkommer i alla fall då det handlar om preventiv hälsa är läsk, oavsett om den är med socker eller sötningsmedel. Bieffekterna verkar vara nästintill samma, inte bara då det gäller tänderna.  
 
Att socker är dåligt för tänderna har vi fått höra hela livet, men visste ni att även sötningsmedel är det? Bland annat pga ett lågt pH-värde, vilket gör att det fräter på tänderna samt förstör emaljen och ger syraskador. Dessutom urkalkar läsk, oavsett om det är med socker eller sötningsmedel - tänderna och benstommen. 
 
Är det inte underligt att det finns sötningsmedel i tandkräm? Varför finns det och hur skadligt är det för oss?
 
Sodium Saccarin (sv. Natriumsackarin). Ägg- och mjölkprotein? (Lysozyme som även kan finnas i ost kommer från ägg och är du allergisk mot ägg kan konsumtionen av ost leda till samma besvär som vid ägg). Vid en snabb googling kan det ses att Colostrum är bröstmjölk från olika däggdjur inkl människan. What? Kan det stämma?
 
 
Natriumsackarin här också. Dessutom Propylene Glycol (sv. propylenglykol) som bland annat säljs på bensinstationer runt om i landet. Googla gärna. Innehåller också Carbomer som i sin tur kan innehålla bensen som ses som cancerogent. Är förbjudet i barnleksaker, livsmedel och lack, men inte i tandkräm.
 
 
Gekås egna tandkräm, även den med natriumsackarin och propylenglykol. Dessutom arom från vadå?
 
 "Frozen". Minns ni duschtvålarna som det infördes försäljningsstopp på? En av dem var Frozen. Denna tandkräm innehåller Benzyl Alcohol som är allergiframkallande, vilket var en av anledningarna till att duschtvålen förbjöds. Kommer tandkrämen också förbjudas? Hur har tillverkarna samvete att marknadsföra detta till barn?
 
 Även denna innehåller sötningsmedel, men också sulfater.
 
 
Samma här, sötningsmedel och sulfater.
 
Förutom de möjliga bieffekterna av olika sötningsmedel finns ytterligare anledning att undvika dessa. Sackarin är Monsantos första produkt som senare såldes till Coca-Cola. Två bolag som enligt mig inte borde stöttas. När sötningsmedel tillsätts i läsk, bantningsprodukter etc. är det inte bra och effekten uteblir. Men hur är det i tandkräm?
 
Vilka av de övriga ingredienserna bör undvikas? Sulfater, som även finns i schampo, duschtvål etc. Propylenglykol? Carbomer? Benzyl Alcohol? Vad mer? 
 
Varför finns sötningsmedel i tandkräm? Vilka alternativ finns? Har tänkt på kokosolja, som är antibakteriell, men det borde finnas fler som är mindre onaturliga. 
 
Kan denna vara okej? 
 
 
Baksidan
 
 
Sitter du inne på kunskap angående tandkräm och/eller har förslag på mer naturliga - kommentera gärna nedan alternativt hör av dig. 
 
Vill verkligen inte borsta tänderna med sötningsmedel. Det är det nog ingen som vill. Det känns helt fel. 
 
/ Kristoffer