Sommarlov!

Igår hade vi examensfest hemma på "gården" med familjen där vi hade en fantastiskt trevlig dag med kubb, boccia, boule, fotboll, grillning och en massa hemlagat. Dessutom hade vi tur med vädret..perfekt!
 
För att hinna med innan lördagens bjudning bakades det i fredags. Då gjorde jag kanelbullar för första gången på säkert 15 år. Det tar tid. Jäsning två gånger och flera steg. Gjorde dubbel sats, vilket skulle ge 80 bullar.
 
Utöver det gjordes även havrekakor som är så enkelt att göra precis som man själv vill. Det finns exempelvis recept med endast banan och havregryn, eller med kokos. Havregryn är inte alltid nödvändiga och andra kakor går också att göra. Bara googla!
 
I alla fall gjorde jag med 3 dl havregryn, ca 1/2 dl chiafrön, ca 1/2 dl russin, ca 1/2 dl olivolja, 1/2 dl sirap, 1 dl vetemjöl och 1 tsk vaniljsocker. Gick inte efter något recept, men det är ingen utmaning då, eller hur? Detta räckte till 32 kakor stora som drömmar. Blanda alla ingredienser och sätt sedan in i ugnen på 175 grader, 8-12 min beroende på storlek. Har tyvärr ingen närbild på dessa! Men..
 
 
Jag gjorde också linsbiffar, något som inte lagats tidigare hos oss. De blev så goda! Ska definitivt göras om!
 
Recept för cirka 12 biffar
1 pkt röda linser
2 stora morötter
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
lite cayennepeppar
salt och vitpeppar
1 dl ströbröd
kikärtsspad (eller ägg)
 
Koka linserna i 7-8 min. Kyl ner dem. Riv morötterna och löken och blanda ihop med linserna. Fyll sedan på med vitlök, ströbröd, kikärtsspadet (eller äggen) och kryddorna. Lägg i lite extra ströbröd om de inte är tillräckligt fasta. Forma dem sedan till biffar och stek på stekpanna i några minuter på varje sida. 
 
Vi serverade detta med pastasallad med gurka, tomat, kikärtor, ruccola, fetaost, salvia, olivolja, soltorkade tomater och oliver. Dessutom gjordes tzatziki med äpple istället för gurka och kvarg istället för yoghurt. Blev jättebra. Prova!
 
 
I övrigt serverades hemmagjord focaccia och gazpacho (kall soppa) som Amanda gjort och vattenmelon. 
 
 
Receptet på focaccia hittas här! (En del rågmjöl och lite mer olivolja)
Receptet på gazpacha hittas här! (Hade krossade tomater istället) 
 
Tre intensiva och helt underbara dagar är nu förbi och imorgon är första semesterdagen för oss. Vi kommer endast ha "sommarlov" i en vecka innan vi börjar jobba. Hur ska vi fira det? Håll ett öga på bloggen i veckan. 
 
/ Kristoffer
#1 - - Anonym:

Allt var så gott😀