Falafel fallafel

Ja, jag har trillat dit. Eller fallit kanske. Förra veckan gjorde jag och Simon falafel, vilket var första gången för oss båda. I tisdags var det dags igen. Denna gång gjordes de i vår matberedare där jag även gjorde en salsa, så gott!
 
Tillsammans med Julia, Amandas syster, gjorde vi alltså falafel med tillbehör. 
 
 
Men vi föll dock på en ingrediens, men det spelade faktiskt ingen roll. Det gick bra även utan sesamfrön. 
 
Falafel ca 4 portioner
3 paket kikärtor, t.ex Ica i Love eco
1 gul lök 
1dl bladpersilja
4-5 vitlöksklyftor
1-2 msk vetemjöl 
Ca 1 tsk spiskummin
Ca 1 tsk koriander alt färsk
Lite svartpeppar
Lite olivolja
(1dl sesamfrön)
 
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke eller matberedare. Om den blir för fast, lägg till mer vetemjöl/ströbröd. Kom ihåg att först hälla ut spadet från kikärtorna.
 
Vi provade tre olika tillagningssätt. I ugn, i kastrull och i stekpanna. I ugn är det 20 min på 225 grader. Vänd dem en gång. I kastrull blir de nästan friterade då de ska vara i 4-5 cm olivolja. I stekpannan blev de stekta som vilken annan biff som helst. 
 
De vi gjorde i ugn och i stekpanna blev bäst. Har du en fritös blir resultatet säkert annorlunda. 
 
Innan de tillagas ska de rullas i mjöl för att inte brännas vid. De kan även rullas i sesamfrön, dvs en blandning. 
 
I salsan fanns tomat, lök, cayennepeppar, vitlök, mjöl och salt. 
 
Smaklig måltid! 
 
/ Kristoffer