Afrika möter Asien: Tajine från Casablanca

Igår tittade jag i vår afrikanska kokbok och tänkte att visst vore det kul att prova något nytt. Senare förstod vi att rätten vars namn betyder lergryta ska tillagas i en sådan, men det funkade lika bra i vår gjutjärnsgryta. 
 
Vi bytade ut en del ingredienser då Amanda ville göra grytan mer asiatisk och resultatet blev en hit. Den mättar även om den inte är speciellt "tung". 
 
Här är originalreceptet:
 
 
Grytan gjordes vegansk och innehöll:
3 paket x 280 g Oumph (två var grill)
1/2 dl olivolja
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1/2 zucchini
1 tsk ingefära
1/2 persilja (kruka)
2 paket krossade tomater
1 paprika
10 små champinjoner
1 dl vatten
Salt
Peppar
En skvätt soja
 
Receptet är för fem personer. 
 
Gör såhär:
 
1. Stek all Oumph och den gula löken i olivolja (ca 1/2 dl).
2. När det är mjukt lägg i paprika, champinjoner och zucchini och när det sedan är mjukt lägg i ingefära, persilja och vitlöksklyftorna. Låt det få gotta sig i 4-5 minuter. 
3. Lägg i de krossade tomaterna och vattnet. Låt stå i minst 15 min. 
4. Addera salt, peppar och sojan. Rör om och låt grytan sjuda under lock i minst 15 min. 
 
Servera med couscous, ris eller nudlar. Vi serverade råris samt ruccola, tomater, äpple och granatäpple.
  
 
  Amandas wokade nudlar (Kung Markattas äggnudlar) med vattenkastanjer, bambuskott, lök, broccoli, sweet chilisås, cashewnötter och soja. Gör vegansk: Köp nudlar utan ägg.
 
Detta kommer vi definitivt göra om! 
 
/ Kristoffer