Rostade mandlar med lakrits - ett hälsosamt snack

Igår provade jag något nytt. Då jag dagligen äter nötter och mandlar och älskar lakrits, vilket äts mer sällan, tänkte jag att en kombination kanske kan vara något. Letade efter ett recept och hittade följande:
 
200g naturella mandlar 
1 1/2 dl vatten
1 msk lakritspulver
Lite salt
 
Blanda allt i en stekpanna och koka upp till allt vatten är borta. Rör om några gånger. In i ugnen i 20 min på 150 grader. Klart! 
 
 
Mandlar är goda, lakrits är gott - det kan väl bara bli bra? Och bra blev dem, goda och knapriga med lakritssmaken i bakgrunden. Nom nom nom!
 
Fördelarna med mandlar är bland annat att de är rika på mineraler som kalcium, järn, zink, fosfor och magnesium, men också kolhydrater, folsyra, vitamin E och fiber. Dessutom är mandlar en bra källa till protein och de nyttiga fetterna. 
 
Lakrits kommer ursprungligen från en rot och redan under antiken sågs de medicinska effekterna. Roten sägs vara adaptogen, vilket innebär att den är allmänt stärkande och hjälper kroppen att anpassa sig till fysisk, psykisk, kemisk eller biologisk stress. Det gör därmed kroppen anpassningsbar, vilket ju också är en av anledningarna till människans överlevnad. En av Charles Darwins teorier handlade om detta och begreppet survival of the fittest innebär att den som är bäst anpassad överlever, det handlar inte om vem som är starkast, utan anpassningsförmågan till nya levnadsvillkor, konkurrenter etc. 
 
I lakrits finns framförallt två aktiva substanser; glycyrrhetininsyra (GA) och glycyrrhizin (Gn), där den sistnämnde kan innebära besvär för den som lider av hypertoni (högt blodtryck), möjligtvis även vid graviditet och därför rekommenderas inte ett intag av lakrits för de personer.
 
Detta är inget specifikt för lakritsroten, många andra livsmedel som exempelvis ingefära och gurkmeja som är två av de mest hälsosamma växterna för oss, kan även de vara skadliga i en för stor dos. Men en liten bit om dagen är hälsosamt. Själv äter jag 2-3 cm av vardera, tre gånger i veckan. 
 
/ Kristoffer