Ekologiskt eller närproducerat?

Ekologiskt eller närproducerat, den eviga frågan? Vi köper ca 90 % ekologiska livsmedel men även närproducerat. Försäljningen av ekologiska livsmedel har ökat markant de senaste åren, vilket är jättebra. Men det allra bästa vore om man slutade använda de giftiga ämnena som används vid odlingar runt om i världen och istället odlade hållbart. Matkrisen i världen handlar inte om att det inte går att föda x antal människor. Tänk bara på alla tomma ytor som parkeringsplatser eller parker som istället kunde användas för odling. Trädgårdar som är fulla av välklippta gräsmattor och fina blommor som vi hade kunnat odla på. Tänk också på att man kan odla sina egna grönsaker, frukt och kryddor vilket är både kul, ekonomiskt och avslappnande. Det går även bra att odla på tak, inomhus, på balkongen, på väggar etc. 
 
Istället för att slänga mat kan vi konsumera färre och bättre råvaror och planera våra inköp! Vi borde ställa krav på matens innehåll och börja påverka som konsumenter istället för att låta matindustrin övergöda våra vattendrag och urlaka marken. Läs innehållsförteckningen! 
 
Viktiga varor att byta till ekologiskt för att undvika giftiga bekämpningsmedel och att skona natur, djur och människors hälsa är:
 
Kaffe - Produktionen av kaffe är bland de mest vattenkrävande i världen och för att undvika giftiga bekämpningsmedel som länge har varit förbjudna i både Sverige och inom EU, välj ekologiskt de gånger du dricker kaffe. Det finns flera goda och ekologiska kaffesorter t.ex. Zoegas Hazienda och Estanzia, Garants ekologiska bryggkaffe, Coops änglamark eller Icas I love eco. Skippa istället det dyra kaffet på Espresso house och ta med dig kaffe i en termos.
 
Bananer och vindruvor - Båda hårt besprutade frukter och t.ex. på bananodlingar används mycket miljöfarliga bekämpningsmedel som dessutom kan ge både arbetarna och deras barn nervskador. Vindruvor har väldigt tunna skal och kan innehålla rester av flera bekämpningsmedel och vid ett EU - stickprov där man testade vindruvor fann man rester av 26 olika bekämpningsmedel. Detta gäller även russin och vin och om du inte hittar ekologiska bananer eller vindruvor så välj istället något annat.
 
Mejeriprodukter - Mejerikonsumtionen bör hållas så låg som möjligt av flera skäl, framförallt gällande mjölkdrickandet (i Sverige är mjölkdrickandet per capita bland det högsta i världen, samtidigt som det finns en korrelation till benskörhet, benbrott etc. Kommer ett inlägg om detta längre fram). Väljer man ekologiska mejeriprodukter bidrar man inte bara till renare vatten, mindre gifter i miljön och att fåglar och växter trivs i Sverige utan skonar även andra länder och förhindrar att natur och människor förgiftas. Det är nämligen så att för att få ekologiska mejeriprodukter äter de svenska korna mest växter från den egna gården istället för importerat och besprutat foder och prisskillnaden är inte så stor. Köp tex Skånemejeriers mer naturliga gammaldags, bland annat eftersom den är ohomogeniserad. 
 
Potatis - Om du väljer ekologiskt sprids mindre gifter till miljön och potatis är en av de livsmedel som besprutas mest i Sverige och i toppen ligger King Edward som folk konstigt nog fortfarande köper.
 
Kött - Vi stöttar inte konsumtion av djur men om det ska vara kött rekommenderar vi svenskt ekologiskt kött eller fisk som sill, makrill eller torsk. Om det är svenskt ekologiskt kött vet man att fodret blir kontrollerat och att djuren (förhoppningsvis) behandlas väl med svenska djurskyddslagar och utan överdriven användning av antibiotika. Viktigast är dock att dra ned på sin köttkonsumtion, både för djurens, klimatets och din egen hälsas skull.
 
Slanggurka - Svensk gurka besprutas och man har sett negativa effekter och höga mängder i blodet hos dem som arbetar i växthusen. Livsmedelsverket fann år 2014 rester av bekämpningsmedel i 63 procent av proven på svenska slanggurkor och de vanligaste bekämpningsmedlen var svampmedlen propamokarb och cyprodinil.
 
Citrusfrukter - Livsmedelsverket fann år 2014 bekämpningsmedel i 94 % av proverna (153 prov) och både svampmedel och insektsmedel förekom.
 
Ägg - Vi rekommenderar ekologiska ägg från svenska hönor, både pga att det är hårdare regler och för djurens skull med tanke på utrymme per höna och möjlighet till utomhusvistelse. Dessutom för näringen. 
 
                 Chiliplantor och tomatplantor från pappa :)
 
Svenskar har aldrig tidigare lagt så lite pengar på mat som nu, istället läggs pengarna på prylar, kläder, skräpmat etc. Vi blir dagligen överskölja av diverse reklam och de elektronikprodukter som numera produceras är inte tänkta att hålla, utan att konsumeras för att sedan dumpas i Nigeria eller något annat u-land. 
Förutom att slänga ungefär en tredjedel av maten lägger svensken i snitt nästan 40 % på skräpmat/snabbmat, godis, läsk, chips etc, då är det inte rättfärdigat att säga att "det är dyrare med ekologiskt". Då handlar det istället om prioriteringar och okunskap. Många använder sig av argumentet att "det är dyrare med ekologiskt" och ja ibland kostar det mer, men det handlar om prioriteringar och det är inte dyrare eller dyrt. Prova istället att vända på det och fråga dig själv: hur kan denna produkt vara så billig? Hur kan det vara så stor prisskillnad mellan konventionella livsmedel och ekologiska? Vad har egentligen används vid odlingen? Hur kan det påverka min hälsa och miljön? 
 
Svenskar lägger i jämförelse med andra länder lite pengar på mat och istället för att t.ex. dricka 10 koppar kaffe per dag som inte är ekologiskt kan du dricka 5 koppar kaffe som inte har producerats med en massa giftiga bekämpningsmedel och som både är renare för dig och för miljön. Förutom att ekologiska produkter är mycket mer nyttiga och innehåller betydligt mer näringsämnen, smakar de dessutom mycket mer!
 
Ibland ställs vi inför val, vissa svårare än andra. Hittar vi i butiken till exempel ekologisk gul lök, odlad mindre än en mil hemifrån ligga bredvid den konventionella gula löken odlad i Holland är valet enkelt. Men om vi står inför valet mellan ekologiska tomater från Spanien, eller konventionella från Trelleborg (Lund-Trelleborg ca 5 mil) kanske det börjar funderas. En tumregel i affären är att ekologiskt alltid är bättre, för bara 80-90 år sedan var all mat ekologisk eller nästan i alla fall. Nu finns det särskilda märkningar för ekologiskt och ibland till och med avdelningar. Det är dock viktigt att poängtera att det kostar att få en miljömärkning på sin produkt och det kan finnas produkter som är ekologiskt odlade eller att de bara har någon enstaka anmärkning men inte är märkta. Men för att vara säker krävs nästan en direktkontakt med odlaren. En annan regel kan vara att om produkten är odlad utanför europa och det finns ett likvärdigt alternativ odlat i europa är då att välja den europeiska. Detta kan gälla till exempel vin. Men försök att alltid välja både svenska och ekologiska produkter, i andra hand ekologiska produkter odlade så nära Sverige som möjligt. Står det inte ursprungsland, fråga i affären, de ska kunna uppge detta. Står det flera olika länder, välj något annat. Tänk också på att produkter kan vara producerade i skandinavien men sedan fraktade till asien och tillbaka för att distribueras ut till butiker. Och kom ihåg, ju mer vi konsumenter vet desto bättre.
 
Fundera också över hur affären är uppbyggd. Nästan varje livsmedelsaffär har mejeriprodukterna längst in och godis, chips och annan skräpmat vid kassorna. Ibland kan man undra om tuggummi och läkerol hade sålts i samma volym om det placerats någon annanstans i butiken..hmm.. Om du går igenom hela butiken och tänker "oh vad billigt", "här kan vi spara x kr", "vi väljer inte den dyra ekologiska" och sedan kommer till godisavdelningen och tycker att 15 kr för en "choklad"kaka är ok, handlar det inte om en kostnad, utan om prioriteringar. Och givetvis borde vi prioritera hälsan och miljön.
 
Tänk såhär: Det finns x antal bönder. På ena sidan finns det bönder som har kriterier gällande tex utseende, storlek och vikt. Detta gäller bland annat bananer. För att en banan ska kunna säljas i väst ska denna alltså gå igenom ett antal prover framtagna genom EU-lagstiftning. Om bananen är för mjuk, för liten eller brun säljs den istället till u-länder. Men för att få bort skadedjur och annat flygs flygplan med bekämpningsmedel över odlingarna och efter skörden badar bananerna i insekticider och fraktas senare till affären. Det dyker alltmer upp butiker som helt slutat med att sälja konventionella bananer! Om produkten istället är kravmärkt finns det tydliga regler på gödsling och bekämpning samt innehåll men inget direkt krav på utseende, storlek eller vikt. Det är därför som ekologiska grönsaker ibland ser annorlunda ut. Känner du att du har svårt att lita på att produkten verkligen innehåller vad som sägs efter tidigare skandaler om tex hästkött och datummärkningar är det helt säkert att välja kravmärkt.
 
Istället för att fylla våra kroppar med alla möjliga gifter, kan vi fylla kroppen med näringsämnen och sända signaler till våra celler som främjar hälsan och vår framtid. Visste ni förresten att ordet föda betyder "allt som ger näring"?
 
En intressant och skrämmande anekdot är att år 1948 innehöll en apelsin cirka 40 gånger mer näring 
än vad en apelsin gör idag! Gäller en konventionell apelsin idag alltså.
 
Uttrycket "lite skit rensar magen" är ett begrepp som inte bör användas i samband med matkonsumtion :) 
 
Trevlig valborg! / Amanda & Kristoffer