Grön meditation - vår odling 2017

Torsdagen den 30/3 och fredagen den 31/3 satte vi de första fröerna i år. Igår satte jag ytterligare några och om ett par dagar sätter vi troligen de sista förutom de sorter som kan sättas om under säsongen. Sedan föregående säsong har vi två krukor i köket med rosmarin och kryddtimjan som verkar överleva efter att under vintern stått i ett fönster som vetter mot öst.
 
Just nu skriver jag examensarbetet om just odling, vilket gör det mer intressant för mig att prova något nytt. Det blir dock inte mycket nytt i år i form av odlingsmetod, utan snarare plantor, bland annat eftersom vi inte har någon annan yta än balkongen att odla på.
 
I arbetet skriver jag om hur Sverige kan öka sin diversitet inom odlade grödor, bland annat de grödor som vi importerar. Hade vi kunnat odla dem här och i så fall hur? Varför är det endast ett fåtal grödor som odlas? Vilka odlingsmetoder är lämpliga i vilken del av landet? 
 
Det finns många frågor och jag lär mig något nytt hela tiden. Jag har länge funderat över varför vi inte odlar exempelvis apelsiner, mango, kiwi, ananas etc. i Sverige. Inom så många områden sker teknologiska framsteg, men just mat som ju faktiskt är det vi behöver för att överleva, är utvecklingen inte lika uppåt. Egentligen är jag inte tekniktroende, då det är människans beteende och prioriteringar som oftast behöver ändras. Men människan är den tänkande arten och visst bör vi komma på något sätt att odla vadsom, närsom och varsom? Eller finns det lösningar som undanhålls då de inte är profitabla? 
 
Nåväl. 
 
Amanda började med att plantera lavendel, chili (sort:lemon) samt körsbärstomater:
 
 
Vi har satsat på minidrivhus i plast med plats för 12 plantor i komposterbara krukor som sedan flyttas över till en större planta. Här får fröna växa tills de blir 8-10 cm innan de flyttas vidare. Drivhusen och fiberkrukorna finns på Plantagen, där de även har modeller i metall, pallkragar etc.
 
Såhär ser de ut med locket på:
 
 
Dagen efter var det min tur. Började med chili (F1):
 
 
Tur man har sin medhjälpare :) 
Åtta plantor blev det totalt och idag ser de ut såhär:
 
Ovan jord i 5/8 alltså med sex totalt. Lovande! Dessvärre kan det hända att någon/några frön inte växer till sig. Räkna därför alltid med ett litet bortfall, även om det oftast kommer upp något från varje frö är det fortfarande många faktorer som spelar in. 
 
 
Även i år har vi odlat med jord och valde då Plantagens såjord. Vi hade också en del jord kvar från förra året och har förutom ovanstående även odlat persilja x3, spenat x4, gräslök x2 samt ytterligare ett växthus med tomat x3, gräslök x2, dill x2 och koriander x5. Efter detta har vi ungefär 1/5 av påsen kvar. Det blir många plantor för pengarna. Hade vi haft större yta hade vi gärna odlat något mer "matigt" också. 
 
Framöver vill jag gärna prova hydro- och aquaponisk odling, kanske även något i ett större växthus eller på friland alt även med inslag av permakultur. I vissa delar av världen, bland annat Asien, men också på Hemmaodlat i Malmö som jag besökte förra veckan, odlas det antroponiskt på prov. Där odlas det även hydro- och aquaponiskt, dvs utan jord med näring från Tilapia (fisk).
 
Antro är ju människa, vilket betyder att själva gödningen är urin från människan. Inget vi har provat, men tänk om vi hade kunnat ta tillvara på resursen. Kanske äcklar en del, men med tanke på vilka ämnen som används i det konventionella jordbruket idag är ett alternativ troligtvis nödvändigt för framtida livsmedelsförsörjning. 
 
Gödning använder vi så sparsamt vi kan, av flera skäl. Vi använder oftast nässelvatten som ioförsig luktar som urin eller något åt det hållet, men är helt naturligt. Vi fick det av min pappa förra året och gödningen hade han själv ordnat i hans stuga med endast nässlor och vatten.
 
Har ni något annat bra förslag på gödning? Det finns så många olika och egentligen kanske vi inte ens behöver något annat än de vi får "gratis" av naturen. Växter har ju klarat sig före människans tid.
 
/ Kristoffer