April april

Första april igår, blev ni lurade? Är det inte dagen då vi inte ska tro på något som det skrivs eller pratas om? Dvs precis som alla andra dagar. Alternativa och s.k. "fake news" har exploderat via olika medier de senaste åren och sedan den smarta telefonen tillsammans med internet slog igenom lever vi alltmer i en era av information, med mer tillgänglig information än vi någonsin haft. Det känns som att den första april är den enda dagen då de flesta, nästintill alla, är kritiska. Varför inte annars? Tro inte på allt i tidningen, sociala medier etc. inte ens från någon på skolan/jobbet utan ta själv reda på det. Var kritisk. Ifrågasätt. Om vi hör något är det inte sällan det kan härledas till personens bias.
 
Jag tänker på det ibland, att vi gärna tror på negativitet. Med det menar jag att om vi hör något dåligt om en person har vi lättare att tro på det än om det varit något bra. Precis som affärer. Om vi hör något dåligt om en affär, tror vi på det mer och en missnöjd kund genererar x antal fler missnöjda kunder än x antal nöjda kunder som genereras av andra nöjda kunder. Bara en teori, men jag har faktiskt märkt det många gånger. 
 
Tidningar skriver rubriker för att sälja och framförallt löpsedeln ska locka läsarna. Det vet nog de flesta. Men många medier, i alla fall i väst, väljer att framhäva katastrofer i väst framför katastrofer orsakade av väst. Ett exempel är den senaste terroristattacken i London som krävde cirka 50 gånger färre liv än vad bombningen i Mosul gjorde. Och vem bombade Mosul? Och vem var det som drabbades?
 
Hur spenderade vi gårdagen då? Jag var i Göteborg på premiären mellan Göteborg och Malmö där jag såg denna skylt:
 
Vid 19-tiden gick jag av tåget i Lund efter en 13 timmarsdag. Sen var det bara att gå hem och äta en portion från fredagens middag, vilket var en vegetarisk boeuf bourguignon (recept kommer i dagarna).
 
Nu laddar vi för en ny vecka med mycket intressant att läsa, se och uppleva!
Ser vi framemot måndag? Absolut. 
Dessutom är det tre månader sedan vi förlovade oss. 
 
/ Kristoffer