Aftermath: Population zero

Igår såg jag filmen Aftermath: Population zero, vilket är en sci-fi dokumentär baserad på boken The world without us, skriven av Alan Weisman. Det har också skapats en serie i fyra delar, Aftermath, som en fortsättning på filmen. 
 
Filmen handlar om hur världen skulle se ut utan människan, dvs om människan försvann på ett ögonblick. Vad händer med kärnkraftverken, skyskrapor och andra artefakter, djurlivet på land - all boskap, alla husdjur, djurlivet i havet utan alla trålare och alla växter? Vad händer med luften och vår atmosfär?
 
F.r.o.m 1 sekund och 500 år fram i tiden kan vi se tydliga skillnader på hur Jorden och dess kvarvarande invånare mår. Vi får följa med så långt som 25 000 år framåt, men det är vid gränsen till 500 år som det kan ses en distinkt koppling till människan. Därefter finns det knappt några spår efter oss, eller? Då det är en sci-fi dokumentär går det inte att ta all "fakta" som just fakta, men det finns ett uppenbart budskap. Människan påverkar Jorden och har gjort det, framförallt de senaste 10 000 åren, men den största påverkan har skett de senaste tre sekeln.
 
Så vad tror ni hade hänt med världen om vi lämnat den bara så där? Vad hade hänt med alla bilar på gatorna, flygplanen i luften, allt skräp vi lämnat kvar i rymden, djurlivet, växter?
 
Att "rädda världen" med människan kvar på planeten är svårt, inte omöjligt. Om vi inte tror att vi kan ändra världen till en bättre plats, vad har vi då för anledning att gå upp på morgonen?
 
Men vi måste också förstå vad det betyder att rädda världen och varför, är det endast för människans skull och vad innebär det i så fall? Det är människan som behöver världen och naturen - inte tvärtom. Så länge solen inte slutar lysa eller Jorden sprängs inifrån kommer planeten Jorden troligtvis överleva. 
 
Kan verkligen rekommendera denna, mycket sevärd!
Tillgänglig via Viaplay (ingår i film/serier, 99kr/mån)
 
Ha en trevlig Halloween!
 
/ Kristoffer