Träningsmotivation

Har du svårt att motivera dig? Svårt att ta dig till gymmet eller ut i löparspåret?
Du har säkert läst x antal inlägg/artiklar etc inom ämnet men förhoppningsvis kan detta bidra med något nytt.
 
Se till att du följer dina uppsatta mål, som tex antal pass/vecka, att sätta upp ett mål och genomföra det höjer din självkänsla och skulle du behöva säga nej till något annat kommer både din kropp och ditt sinne tacka dig!
Kom på anledningar till att du ska iväg, inte ursäkter till varför du inte borde! 
 
Kom ihåg att alla som tränar (och alla som inte tränar), oavsett vad de säger, är ute efter samma sak! Ja, det kan komma svar som "jag vill bli starkare i armarna", "jag vill bli mer explosiv", "jag vill kunna springa en mil under x min", "jag vill gå ned/upp i vikt" etc. Men! i slutändan handlar det om att må bra! Att känna sig pigg och energisk, att sova bättre, att jobba/plugga bättre, att inneha en hög självkänsla, att vara frisk. Det normativa och stereotypiska idealet som samhället har skapat är som upplagt för att folk ska vara pragmatiska och fokusera på hur mycket vi lyfter eller hur mycket vi väger, istället för att faktiskt fokusera på det som betyder något, dvs vår hälsa!
Ett alternativt sätt att se det på är att du egentligen inte behöver pengar. Varför? Jo, för att det är vad pengarna representerar som du är ute efter. Betala hyra, mat, räkningar, kläder, pensionsspara, resor etc är ju vad du vill kunna göra! Själva myntet/sedeln/den digitala siffran på ditt bankkonto har du egentligen ingen nytta av om du inte kan byta det mot det du egentligen vill ha, eller hur?
 
Det finns många anledningar till att träna, bland annat förbättras syreupptagningen, hjärtat och förmågan att pumpa förbättras, konditionen blir bättre och du orkar mer, pulsen går ner (både träning och vilo), kroppen sänder ut mer endorfiner, tränar du ute får du dessutom frisk luft och D-vitamin plus att du håller dig ung!
 
1 Acceptera din nuvarande nivå och öka gradvis. Tar du ut dig för mycket i början riskerar du förutom att skada dig, även att förlora motivationen. Börja tex med att göra så många armhävningar du kan, sitt i 90 grader så länge du kan eller spring i lugn takt tills du inte orkar mer och utgå därifrån! Den enda du tävlar med är dig själv!
 
2 Dyker det ofta upp andra saker? Försök att planera runt och var beredd. Ta med träningskläder till jobbet/skolan och gå till gymmet direkt efteråt. Känner du att du inte orkar? ta med en frukt och käka den innan. Du kommer att ha mycket svårare att hoppa över träningen om du har träningskläder med dig. Är du en morgonmänniska? Ta fram kläderna dagen innan, lägg fram något litet att äta och ge dig ut direkt, det behöver inte vara mer än i 15-20 min om du är ovan. Lite är bättre än inget!
 
3 Nyhetens behag. Det är samma sak varje år, i januari och februari intas gym och andra träningslokaler med mängder av nya träningsentusiaster. I mars avtar detta igen. Varför? Sätt inte upp mål efter ett specifikt datum som nyår, efter semestern, på måndag etc, ju tidigare desto bättre. 
 
4 Simma. Glöms ofta bort, men ger bra träning både konditionsmässigt och styrkemässigt och sätter samtidigt igång förbränningen. Kan träna med hög intensitet utan att belasta lederna.Tränar nästan hela kroppen!
 
5 Vissa tycker om att träna ensamma, vissa inte. Känner du att det är tråkigt att själv ge dig ut för en löprunda? Bestäm dag och tid med en vän, det behöver inte vara en vän som är på samma nivå som du är! Alternativt boka in er på ett roligt pass där ni kan släppa loss! Många gym erbjuder idag zumba, boxning, aerobic, yoga etc vilket är betydligt roligare med en vän! Det viktigaste är att du/ni trivs och ser framemot träningen!
 
6 Variera träningen. Kör olika övningar, varva benövningar med överkroppsövningar, konditionsträning, intervallträning. Kör du alltid samma övningar/muskelgrupp(er) kommer kroppen att vänja sig och resultaten avtar. 
 
7 Gym/pass, inget för dig? Bor du långt ifrån en träningslokal eller föredrar du att träna hemma eller i naturen istället för på gymmet? Det finns massor av övningar där du kan använda kroppen! Behöver du tips på övningar är boken "Styrketräning med kroppen som redskap" läsvärd. 
 
8 Belöna dig själv, på rätt sätt! Att träna är inte en anledning att kunna äta vad som helst. Gör till exempel en fruktsallad, en smoothie eller något annat nyttigt som du kan se framemot efter träningen!
 
9 Vardagsmotion. Kan vara viktigare än träning, beroende på hur dina dagar ser ut. Människan har aldrig tidigare tränat som vi gör idag och har samtidigt inte haft de patologiska problem vi har idag. Den nuvarande hetsen kring träning borde istället handla om hetsen att sitta still. Oavsett vad du tränar får du inte bäst effekt av att sitta 90 % av dagen för att köra ett pass på 1 timme. Försök att få in motionen i vardagen, det behöver inte vara avancerat! Gå/cykla till jobbet/skolan eller till bussen/tåget. Kör du inom affären på vägen hem? Kör hem om och ställ bilen och gå/cykla till affären istället! Förutom att du får igång kroppen, får du även igång hjärnan, tjugo minuter räcker för ökad hjärnaktivitet. Promenader motverkar även benskörhet!
 
Och kom ihåg att träning är roligt! Tänk på alla roliga lekar som finns och alla gånger när man var liten och sprang 30 varv runt huset, bara för att man är vuxen behöver man inte släppa barnasinnet! Slappna av och släpp loss! Det kan räcka med att dansa hemma till din favoritlåt, eller att gå/springa från träd till träd i skogen, det kan vara vad som helst!
 
Intressant fakta:
  • Ett halvår av måttligt och stadigt ökande motion kan motverka skadorna av 30 års åldrande
  • För varje procent muskelmassan ökar kan du lägga på 1,5 år på livslängden
  • Motionerar du minst tre timmar/vecka är du biologiskt sett tio år yngre i kroppen än personen som inte tränar
  • Självbilden/självkänslan förbättras och hälsoläget generellt
  • Skratt minskar stresshormoner och sänker blodtrycket
Om du andas in genom näsan och ut genom munnen händer detta: 
  • Luften värms innan den går ned längs luftvägarna vidare till lungorna
  • Filtrerar bort majoriteten av bakterier och andra partiklar
  • Minskar risken att få hål i tänderna, dessutom försvinner problemet med torr mun. 
 
 
/ Kristoffer