Hälsofördelar med ingefära

Ingefära har länge använts som läkemedel och gör det än idag. Numera återfinns ingefära ofta vid matlagning men fungerar också bra att äta rå eller ha i te, smoothies etc. 
 
Den mest aktiva substansen i ingefära är gingerol som i sin tur är nära släkting med substanserna Kapsaicin och piperin som bland annat ger olika sorters chili dess kryddiga smak. Om ingefäran konsumeras rå kan du förvänta dig en skarp smak som kan kännas ovan och det kan vara bra att ta en sked honung till. Då ingefäran värms upp omvandlas gingerol till zingeron som inte ger samma skarpa smak. Gingerol bidrar även till en ökad blodcirkulation och kan öppna upp de ytliga blodkärlen i händer och fötter och skapar därmed en värmande känsla. 
 
Några andra fördelar med Ingefära är:
 
  • Förbättar upptagningen och omvandlingen av näringsämnen och kan även öka aptiten.
  • Kan rensa bihålorna samt hjälpa till vid nästäppa och även åksjuka, "flygsjuka" och yrsel. 
  • Hjälper till att lugna magen vid exempelvis uppblåst mage - ballongmage, minskar gasbildning och motverkar förstoppning.
  • Ingefära är antiinflammatoriskt.
  • Dämpar muskelsmärtor samt smärtor vid reumatiska sjukdomar, artrit samt mensvärk och migrän.
  • Hjälper vid högt blodtryck och en studie visade att ingefärsextrakt hade 3,5 gånger bättre effekt på högt blodtryck än prazosinhydroklorid, den aktiva substansen i många mediciner avsedda för detta.
  • Kan sänka blodsockret. 
  • Sänker det onda kolesterolet LDL. 
  • Ökar hjärnaktiviteten, reaktionsförmågan samt minnet och kan minska risken för Alzheimers och för tidigt åldrande
  • Stärker immunförsvaret
  • m.fl. 
 
 
Det finns många anledningar att äta Ingefära varje dag! Ett par bitar kostar mindre än 20 kr och kan räcka i upp till en månad. Ingen stor kostnad för alla dessa fördelar, eller hur?
 
 
/ Kristoffer