Vad sägs om en cocktail?

Gojibär, en av världens nyttigaste grödor som dessutom är fantastiskt god! De torkade bären förser oss med massor av antioxidanter och näringsämnen - om de är ekologiskt odlade.. Om de inte är det, innehåller de tex Amitraz, ett bekämpningsmedel som varit förbjudet i EU sedan länge. Ämnet misstänks vara hormonstörande och skadar vår möjlighet till fortplantning. Fenvalerat, Endosulfan, Flufenoxuron, Hexakonazol och Propargit används även det vid odlingen och finns sedan kvar i slutprodukten.
 
Följande bekämpningsmedel är förbjudna i EU och finns i en rad grödor i de svenska butikerna:
 
Azinometyl - hittats i päron och äpple från Sydafrika och Kina. Akut giftig i odlingslandet. Risk för konsumenten - skadar nervsystemet, misstänkt hormonstörande.
DDT - hittats i morot och persilja från Albanien, Tyskland, Sverige och Italien. Cancerogen i odlingslandet. Risk för konsumenten - skadar fortplantningen, misstänkt hormonstörande + Äggskal blir för tunna. 
Diazinon - hittats i apelsin, aubergine, stjälkselleri och äpple från Egypten, Israel, Bangladesh, Vietnam, Chile och Nya Zeeland. Risk för konsumenten - Skadar nervsystemet, skadar fortplantningen, misstänkt hormonstörande.
Endosulfan - hittats i bla melon, okra, persilja, salladslök, torkade gojibär och zucchini från Dominikanska rep, Israel, Marocko, Bangladesh, Sydafrika och Thailand. Akut giftig i odlingslandet. Risk för konsumenten - misstänkt hormonstörande. Endosulfan används även vid kaffeodlingar, precis som ämnena Parakvat och Lindan.
Fenarimol - hittats i jordgubbar, vindruvor, paprika och russin från Argentina, Brasilien, Marocko, och USA. Risk för konsumenten - misstänkt hormonstörande. 
Fention - hittats i apelsin, mandarin, olivolja och persika från Spanien, Uruguay, Grekland och Australien. Risk för konsumenten - Skadar nervsystemet, misstänkt hormonstörande.
Fenvalerat - hittats i gojibär, granatäpple, pomelo, päron, satsumas och sesamfrö från Bangladesh, Kina, Holland, Indien, Argentina och Turkiet. Risk för konsumenten - misstänkt hormonstörande.
Flufenoxuron - hittats i gojibär, russin, vindruvor och äpple från Grekland, Senegal, Turkiet, Belgien och Brasilien. Skadar vattenorganismer. 
Hexakonazol - hittats i basilika, chilipeppar, korianderblad, paprika, pepparmynta, ris, slanggurka, snittselleri, stjälkselleri och torkade gojibär från Vietnam, Kambodja, Jordanien, Indien och Kina. Möjligen cancerogen i odlingslandet.
Metamidofos - hittats i apelsin, aubergine, basilika, chilipeppar och ris från Egypten, Bangladesh, Vietnam och Indien. Akut giftig i odlingslandet. Risk för konsumenten - Nervskador. 
Nikotin - I ägg från Sverige. Akut giftig i odlingslandet. 
Parationmetyl - hittats i sesamfrö, okänt vilket land. Risk för konsumenten - Nervskador, misstänkt hormonstörande. 
Permetrin - hittats i korianderblad, körsbär, salladslök, snittselleri, torkade aprikoser, torkade fikon och äpple från Vietnam, USA, Kambodja, Turkiet och Kina. Cancerogen i odlingslandet. Risk för konsumenten - Misstänkt hormonstörande.
Procymidon - hittats i chilipeppar, kiwi, konserverad paprika, paprika, torkade linser, melon, potatis, russin, slanggurka och tomat från Turkiet, Kina, Brasilien, Spanien, Jordanien, Holland och Marocko. Cancerogen i odlingslandet. Risk för konsumenten - Misstänkt hormonstörande. 
Propargit - hittats i apelsin, aubergine, klementin, vindruvor, konserverad paprika, lime, persika, plommon, russin, torkade gojibär och äpple från Brasilien, Jordanien, Turkiet, Grekland, Marocko, Italien, Israel, USA, Kina, Frankrike, Polen, Spanien och Sydafrika. Akut giftig och cancerogen i odlingslandet. Risk för konsumenten - Skadar fortplantningen.
Tricyklazol - hittats i ris från Grekland, Indien, Irak, Italien, Japan, Pakistan, Surinam, Thailand, Tyskland och USA. Möjligen cancerogen i odlingslandet.
Vinklozolin - hittats i vindruvor och sallat från Brasilien, Spanien, Sydafrika och Holland. Cancerogen i odlingslandet. Risk för konsumenten - Skadar fortplantningen, misstänkt hormonstörande.  
Källa: SR
 
 
Varför finns då dessa ämnen i många av våra livsmedel? Bl.a. är det inte samma regler för bekämpning och gödning världen över. Dessutom är det endast ett fåtal ämnen som är förbjudna utanför EU, medan EU och Sverige har förbjudit över 300 ämnen. Men hur farligt är det för oss? Vi dör ju inte omedelbart. Det gör vi inte av en cigarett heller, men en långvarig exponering kan leda till komplikationer. Idag finns det tex fler än någonsin som har autism, astma, cancer, benskörhet, missbildningar vid födelse, infertilitet etc. Och arbetarna vid odlingarna drabbas ännu värre. 
 
Det kanske blir många grödor och ämnen att ta in på en gång, bara det är sjukt, vi borde inte behöva oroa oss för att få i oss ämnen som är direkt skadliga. Dessutom är de farliga även vid låga doser.
 
De grödor där det oftast hittas många substanser av förbjudna ämnen är: 
 
Gojibär
Vindruvor/Russin (även vin)
Apelsiner
Jordgubbar
Äpple
Chilifrukter
Ris
Citrusfrukter
Kaffe
Bananer
 
Och vilken effekt får ämnena om man kombinerar flera av dem? Om vi kombinerar dessa med ämnen som finns i kläder, möbler, kosmetika, skönhetsprodukter m.m. vad händer inom oss då? Då och då kommer nya data som visar hur mycket koldioxid vi har i luften och vad det betyder för vår hälsa och miljö, samma gäller för tex metan, svaveldioxid, kvävedioxid etc. Men inte en kombinerad effekt, eller hur? En kombination av alla dessa ämnen som vi dagligen blir exponerade för kallas Cocktaileffekten, dvs en blandning av ämnen och kemikalier i doser som vi inte kan hantera. När ämnena blandas blir de ännu farligare och på lång sikt är det ännu inte möjligt att veta exakt hur skadliga de är. Det enda som är bekräftat är att de är farliga för människor, djur och natur. Det borde räcka för att upphöra med användningen. 
  • Köp ekologiskt/Odla själv
  • Fråga/tjata på personalen i din livsmedelsaffär
  • Sprid informationen
/ Kristoffer