Bayer köper Monsanto

Vi har tidigare skrivit om Monsanto, företaget som står bakom produkter/ämnen som Agent orange, DDT, Sukralos, Aspartam, PCB, Round up, rBST (Tillväxthormon för kor, tillåtet i USA, förbjudet i bl.a Kanada, Japan, Australien, EU).
 
Monsanto har orsakat(r) stor skada för människors hälsa och miljö, men även för andra levande organismer. Det föds exempelvis fortfarande barn med missbildningar i Vietnam efter Agent orange. DDT och PCB finns fortfarande kvar eftersom det inte bryts ned. Vid konsumtion av bl.a fet fisk från Östersjön får vi dessa gifter i oss. Round up är ett ogräsmedel med Glyfosat som den aktiva substansen som dessvärre fortfarande säljs i Sverige. Detta är något av, om inte det värsta som kan användas vid odlingar. 
 
Att rBST är tillåtet i USA är inte underligt egentligen, FDA tillåter det mesta, oavsett hur dåligt det är. Det är också där Monsanto har sitt säte (St.Louis) och även om Obama vid maktövertagandet lovade att märka produkter med GMO har det inte hänt något. Så länge det är pengar med.. Hillary Clinton kommer troligen fortsätta stödja företag som Monsanto, oavsett utgång i valet. 
 
Sukralos, men främst Aspartam finns i bl.a lightläsk och är ett syntetiskt sötningsmedel med i princip samma bieffekter som raffinerat socker i "vanlig" läsk. Detta har vi också skrivit om innan. 
 
Nu har tyska Bayer köpt Monsanto för 66 miljarder dollar. Företaget står bakom en rad läkemedel och kemikalier, exempelvis Aspirin, deras mest populära produkt. Bayer blir därmed världens största leverantör av fröer och pesticider av olika slag. 
 
Det har sedan länge riktats kritik mot Monsanto och GMO och genom evenemanget March against Monsanto sker demonstrationer årligen på nästintill alla kontinenter. Nu är frågan hur detta kommer hanteras om företaget blir europeiskt? Men innan frågan ens behöver ställas ska beslutsfattare inom Tyskland och EU säga sitt. Troligtvis kommer detta inte vara populärt bland europas bönder, med all rätt. 
 
--
 
Det finns ytterligare anledning att bojkotta Bayer. 
 
Företaget är ett av sex företag som ingick i fusionen som år 1925 antog namnet IG Farben och senare förlade en fabrik vid Auschwitz-Monowitz. Man medverkade även vid planeringen av invasionen av Polen och Tjeckien. Ett närstående företag till IG Farben, Degesch, var det företag som tog fram Zyklon B och än idag är de verksamma och tillverkar olika bekämpningsmedel.
 
IG Farben begick så många krigsförbrytelser under WWII att de allierade från början ville upplösa företaget och konfiskera samtliga tillgångar. Istället delades det i mindre företag som efterhand blev tre stora, Bayer, BASF och Hoechst. 
 
Så många människor, så många djur och så mycket natur har skadats av dessa företag. Snälla stötta inte dessa. Hade kunnat skriva så mycket mer, så trött på företag vars verksamhet direkt/indirekt skadar vår hälsa och miljö.
 
Några enkla tips - för din hälsa, för miljön och för framtiden. 
 
Köp ej: 
Fet fisk från Östersjön. Läs mer här!
GMO
Lightläsk (även vanlig)
Round up (allt med Glyfosat)
Aspirin
Något från dessa företag
 
/ Kristoffer