Kanel - och kakaokryddad aprikosgryta <3<3

Detta är verkligen ett speciellt tillfälle - jag tänker dela med mig av min signaturrätt och favoriträtt! Den perfekta höstgrytan! Den kan varieras en del, denna gången hade jag till exempel i morötter och ingen tomatpuré.
 
Ingredienser (ca 8 portioner):
 
2 pkt torra sojastrimlor från veggi (som man lägger i vatten som sväller)
- fast sist använde vi kebaben från Hälsans kök (ca 450 g)
ca 200 g soltorkade aprikoser
4 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (500 g x 2) + 1 burk med vatten
En skvätt kinesisk soja
2 stora gula lökar
3 mellanstora paprikor, helst röda
ca 1 dl tomatpuré (inte helt nödvändigt)
Lite rött vin efter smak (vanligt eller matlagningsvin)
2 stora morötter
1 msk kakao
2-3 kanelstänger
2-3 lite större lagerblad
Svartpeppar, chili, paprikapulver och salt efter smak
 
Skär och hacka lök, vitlök och grönsaker och stek sojastrimlorna. Stek sedan lök och vitlök och blanda ner hos strimlorna.Stek paprika, aprikoser och morötter (skivade) och blanda allt i en gryta samt stek några minuter tillsammans. Häll efter en stund i krossad tomat, vatten och tomatpuré. Tillsätt kanelstänger, lagerblad, en skvätt vin och soja efter behov (smak / färg). Koka upp, lägg i kakaon och  låt sedan puttra i ca 20 minuter på låg värme. Kontrollera att morötterna är mjuka och krydda ytterligare om det behövs. Klar att servera med potatis eller potatismos och era favorittillbehör, t ex svartvinbärsgelé och äppelmos. 

 

// Amanda