Crush på Stenshue

Igår var vi på utflykt runt om i Skåne, mest Österlen. Snart är det semester, sen är det tillbaka till vardagen vilket innebär att vi kommer träffas som vanligt igen. Läge att brista ut i ett segervrål.
 
Vi stannade bland annat vid Stenshuvud. Så vackert här. 
 
Norra huvudet
 
Tror detta är östra huvudet 
 
 
Har ni inte varit där rekommenderar vi er starkt att åka dit! Det är dock en kraftig lutning och benen får jobba, men vad gör det? Väl framme på huvudet är det värt det, lovar. 
 
--
 
 
Som ni vet dricker jag inte läsk, men nu har jag hittat en annan god dryck. En kolsyrad ekologisk och fairtrade-märkt dryck sötad med fruktjuice utan socker/sötningsmedel. 
 
 
Företaget bakom, Smiling, säljer bland annat även smoothies, kokoschips och cashewnötter. Företaget startades av fyra svenskar, efter att två av dem skulle skriva ett examensarbete om hur bistånd till u-länder kunde förbättras. Vad de snabbt lärde sig var att lokalbefolkningen ville jobba framför att få skänkta kläder. De märkte också att stora indiska företag kom och köpte upp stora delar av odlingen för en liten peng eftersom det inte fanns någon konkurrens, vilket gör att bönderna levde i stor fattigdom. 
 
Nu har Smiling startat ett projekt där 25 öre per såld flaska går till entreprenörer i Gambia (samma land som exjobbet). Det kanske låter lite, men det möjliggör lån för bönderna som kan starta egna företag, vilket då innebär fler arbetstillfällen. De har även andra projekt i Gambia.
 
Köper ni Smilings produkter ökar därmed chansen för många människor att kliva ur fattigdomen. Var går pengarna vid köp av Coca-cola? Det är nog värt att fundera över. 
 
--
 
Nu är det dags att sova. Imorgon är det måndag igen, härligt. 
 
Ha det fantastiskt!
 
/ Kristoffer