Så miljömedvetna är Sveriges cafékedjor

I Sverige dricks det mycket kaffe, mer än i många andra länder, både hemma, på jobbet och på caféer. I snitt dricker svensken 1000 koppar per år. 
Naturskyddsföreningen har nyligen gjort en undersökning över Sveriges sex största caféer och deras utbud av ekologiskt. Skillnaden var stor, precis som skillnaden mellan ekologiskt kaffe och konventionellt kaffe. 
 
- Ekologiskt kaffe är det enda kaffe som man kan vara säker på odlats utan kemiska bekämpningsmedel. Väljer du detta så läcker det inte ut några miljögifter i vattendragen. Då slipper också odlarna och lantarbetarna utsättas för hälsorisker och du själv minskar mängden kemikalier i din kropp, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.
 
Kedjorna som var med i undersökningen var de sex som hade flest antal caféer i drift i Sverige. 
 
På delad första plats kom Barista som har över 100 ekologiska produkter och Condeco som själva står för bakningen. Båda cafékedjorna har överlag ett väl utvecklat hållbarhetstänkt.
 
Näst bäst är Coffee House by George, allt kaffe som erbjuds är KRAV-märkt. 
 
Därefter kom Wayne’s Coffee som nyligen blivit KRAV-märkta och i slutet av maj 2016 kommer deras kaffe och mjölk vara ekologiskt.
 
Därefter hittar vi Starbucks som inte erbjuder ekologiskt kaffe och inte heller annan eko-fika. Starbucks använder dock en egen miljöcertifiering, som tagits fram i samarbete med miljöorganisationen Conservation International. Märkningen är inte alls lika långtgående som de krav som ställs för ekologiskt, exempelvis tillåts bekämpningsmedel.
 
Det sämsta alternativet är föga överraskande Espresso House som är Sveriges största cafékedja men som inte säljer ekologiskt kaffe. De är också den enda kedjan som inte har någon miljöcertifiering alls på kaffet. 
 
- Espresso House har flest antal caféer i Sverige. Deras kaffeförsäljning har därmed stor påverkan på miljön. Ändå erbjuder de inget ekologiskt kaffe. Det är förvånansvärt med tanke på att konsumenterna efterfrågar ekologiskt som aldrig förr. Vi uppmanar alla medvetna konsumenter att alltid fråga efter ekologiskt kaffe i caféerna. Med konsumentmakt kan vi få till en förändring, säger Johanna Sandahl.
 
Listan på de caféer som korats till Sveriges bästa caféer enligt White Guide Café 2016 finns här inklusive utnämningen ”Årets hållbara café”.  

Skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt odlat kaffe kan du läsa mer om här

/ Kristoffer