Solenergin är på gång!

För några veckor sedan såg vi dokumentären Det våras för solen som beskriver sol- och vindkraftens framfart i världen. Har glömt bort att tipsa om den och flera av er har kanske sett den? På flera platser finns lokala projekt med syftet att vara så självförsörjande som möjligt, i alla fall med energin. Ett samhälle som inte är beroende av en import av energi har mycket vunnet.
 
Oljan representerar mycket mer än "bara" global uppvärmning och oljeläckage. Bilden av oljans historia är fullt av allegorier från kolonialismen och den vita mannens makt, kapitalismen och segregationen i världen. Omställningen tar tid, hela världen måste ändra fundamentala pelare i samhället som driver exempelvis transporter och jordbruket. Dessutom finns hundratusentals bensinstationer som vi ska göra vadå med? Nyligen bestämde Sverige och Tyskland via ett möte om framtidens transport hur vägnätet ska se ut i de båda länderna. Ett samarbete är på gång för att implementera fler laddningsstationer för elbilar, det pratas även om kontaktledningar vilket kan bli en kombination av de som används för trådbussarna och järnvägen. Intressant!
 
På frågan om hur mycket fossilt bränsle det finns tillgängligt för framtida förbränning verkar svaret vara olika, ingen verkar heller veta om peak-oil har nåtts, dvs vid toppen av kurvan, då hälften av oljan är kvar. En sak är dock säker, oljan kommer att ta slut om människan fortsätter som idag. Även om den kan komma tillbaka i liknande form tar detta miljontals år, vilket gör att oljan inte räknas som en förnyelsebar energikälla. 
 
Vi behöver ställa om till en mer hållbar energiproduktion. Vi behöver resa mindre med fossila bränslen och mer med förnyelsebara alternativt utnyttja bipedalismen och gå, cykla etc. 
 
Om du är ute efter positiva nyheter är detta dokumentären för dig, den finns tillgänglig i cirka en månad till via denna länk.
 
/ Kristoffer