Kranmärkt och ätbara vattenflaskor

Som ni vet är vatten essentiellt för människan, men även för de flesta andra djuren, växterna och planeten. Jorden och människokroppen består båda av cirka 70 % vatten, men intaget av vatten världen över varierar kraftigt. I många länder är det dessutom vanligt att köpa vatten på flaskor. Sveriges kranvatten tillhör de bästa i världen, ändå ökar försäljningen av flaskvatten som är 250 gånger dyrare per liter.  Dessutom ska flaskvattnet produceras för att troligtvis fyllas i en plastflaska och sedan transporteras med båt, bil, flyg eller tåg och ger i snitt upphov till mellan 300 - 1000 gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten. 
 
Nu finns en nationell hållbarhetsmärkning kallat Kranmärkt, som är för verksamheter som använder sig av kranvatten. Det innebär att arbetsplatsen, möten, konferenser och utbildningar är fria från flaskvatten. De företag som använder sig av märkningen tar således ansvar för miljön och kan dessutom inspirera andra att göra detsamma. 
 
Följande har Kranmärkt hela eller delar av sin verksamhet: 
 
Finansinspektionen, Svenska Institutet, Energimyndigheten, CSN, Enheten för miljöskydd på Länsstyrelsen i Stockholms län, Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, Alingsås kommun, Götene kommun, Luleå kommun och Kristinehamns kommun.
 
Märkningen togs först fram av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten och har använts för att kranmärka lokala event, till exempel Kulturkalaset i Göteborg.
 
Bild från Svenskt vatten
 
Kranvatten före flaskvatten eftersom..
det kostar cirka 4 öre per liter. 
det är Sveriges mest kontrollerade livsmedel 
det är färskt. Flaskvatten kan ha varit stående i affären under lång tid. 
flaskvatten kan innehålla höga halter bakterier, men också flour och/eller natrium. 
det är nyttigare. Prova exempelvis att pressa ned en citron eller lime och kanske någon ört. Mycket bättre än den konstgjorda smaken i flaskvatten.
flaskvatten oftast säljs i plastflaskor. En stor del av dessa hamnar i naturen och orsakar skada för människa och miljö. 
 
--
 
En ätbar vattenflaska kallad Ooho har kommit och ser ut som en vattendroppe i större skala. Kolla in videon här! Tänk om det hade gått att transportera dessa till människor i nöd? Ingen plast, bara naturligt vatten. I länder som Sverige kanske det också kan fungera, men då krävs det troligen att det blir ett substitut till flaskvatten. 
 
Har förresten varit snabb på fingrarna och råkat skriva falskvatten några gånger. Men det är kanske ett mer passande namn?
 
/ Kristoffer