Domoda - Gambiansk jordnötsgryta (vegansk)

Mustig gambiansk gryta som är perfekt nu till hösten!
 
Recept
 
3 mogna tomater
200 g tomatpuré
2 sötpotatisar
250 g creamy jordnötssmör (osötad & inte crunchy )
7 dl hett vatten
3 vitlöksklyftor
1 morot
2 gula lökar
Chili (1-2)
Peppar
Salt
Sambal oelek (ca 1-2 msk)
Limesaft (ca 2 msk)
2 grönsaksbuljongtärningar (Kung Markatta)
 
 
Skala sötpotatisarna, hacka och koka ca 2-3 cm stora bitar, tills de är nästan klara (inte för mjuka). Hacka lök och vitlök och stek i rapsolja tills löken blir mjuk. Hacka tomaterna i tärningar och stek med löken. Hacka chilin och blanda med resterande ingredienser. Jag valde en lite mildare chili (Vampire smile) och en lite starkare (F1). lägg sedan ned tomatpuré och jordnötssmör.
 
 
 
Rör tills allting blandats ordentligt. Smula sedan ner buljongen och tillsätt det heta vattnet, blanda. Koka upp på låg värme och rör om tills såsen tjocknar (ca 30 min). Tänk på att inte ha för hög värme och rör om ibland eftersom såsen lätt bränner vid. När såsen nästan är klar häll ner sötpotatisen och strimla och häll i moroten. Krydda med salt, peppar, sambal oelek och limesås efter smak. Jag föredrar en lite starkare variant eftersom jordnötssmöret nästan tar över.
 
 
Servera med ris (vi hade brunt råris). Gott!!
 
 
 Smaklig måltid!
/ Amanda
 
#1 - - Lisa:

Ser så gott ut!