Overshoot Day med fem månader kvar av året (!)

Imorgon är Overshoot Day, vilket innebär att vi har använt planetens ekologiska årsbudget. Förra året inträffade dagen den 8/8 och sedan mätningen startade för 30 år sedan har dagen förflyttats från den 19/12. Det går alltså fort, alldeles för fort. Många har börjat inse allvaret och en del länder har infört striktare miljölagar, restriktioner, förbud etc. och privatpersoner, vad jag har märkt, har ökat sin medvetenhet. I slutändan handlar det om vår överlevnad, men frågan är mångdimensionell. 
 
 
Våra handlingar och konsumtionsmönster speglas också i vad som produceras och tonvis med mat slängs varje år för att den inte är "snygg", så kallad ugly food. Samtidigt hör jag ofta hur dyr maten är, men maten har aldrig varit så billig som den är nu, i alla fall i Sverige. Om priset på exempelvis en ekologisk och/eller fairtrade-märkt vara är högre betyder det att varan kontrollerats av en oberoende organisation, att arbetarna kan arbeta under mer gynnsamma förhållanden, att det är mindre gifter i naturen för bönderna, men även för oss konsumenter. 
 
Sverige är delvis ett bra land då det kommer till hållbarhet. Vi har tydliga regler kring livsmedelsproduktion, djurskydd, kemikalier, avfallshantering etc., men våra utsläpp är skyhöga. Räknas våra utsläpp från utlandet in är de extremt höga. Att andra länder har höga utsläpp av växthusgaser beror bland annat på att vi köper deras produkter, dvs att vi importerar produkter men utsläppen hamnar på exportörens konto. Vi kan alltså inte peka finger på andra länder och deras utsläpp om vi ändå köper produkter därifrån.
 
Det positiva är att många fått upp ögonen för problemen och andelen ekologiska produkter ökar stadigt, mängder med lokala projekt runt om i världen har kommit de senaste åren. Volvo kommer endast sälja elbilar, fler butiker erbjuder gröna val och användandet av plastpåsar minskar, för att nämna några bland många exempel. 
 
Vi har inte många år på oss att vända trenden. Snart har vi mer plast än fisk i haven, vi släpper ut mängder med ämnen som vi inte blir av med på många år och konsumerar som att det löser sig ändå. På bara några hundra år har människan ökat utsläppen drastiskt, bidragit till att antalet arter minskat och att isarna smälter. Vi har förstört så mycket. Men det är inte försent än.
 
Det behöver inte vara svårt. Vi behöver inte ställa om vardagen helt. Alla behöver inte bli vegetarianer/veganer, minimalister etc., men vi måste alla göra det vi kan. Vi kan inte lita på att forskare, politiker och andra beslutsfattare löser det. Vi har alla ett ansvar för vår framtid. Ibland kan jag bli rädd över hur det kommer se ut i framtiden. Kommer fler människor tvingas bort från sina hem och därmed ökas antalet klimatflyktingar? Kommer vi ha förstört all världens jordar och vatten? Hur mycket kommer havet höjas? Hur blir det med luftburna partiklar? Antibiotikaresistens? Vad kommer hända?
 
Det viktigaste vi kan göra är att konsumera mindre/färre produkter, men bättre. 
  • Dra ned på kött/mejerier.
  • Handla mer ekologiskt/närodlat, då slängs troligen mindre också.
  • Ta cykeln istället för bilen eller åk kollektivt.
  • Köp inte flaskvatten.
  • Försök laga innan nytt köp.
  • Handla inte nya kläder hela tiden.
  • Var kritisk och ifrågasätt, det är VÅR framtid det handlar om. 
Det här är bara ett axplock av vad vi kan göra, för det är mycket vi kan göra om vi bestämmer oss. Vi har möjligheten att uppnå fantastiska resultat om vi bara tänker långsiktigt. Vissa saker tar längre tid, men allt vi kan göra som kan påverka vår framtid positivt är bra. Alla handlingar spelar roll. Det ska vi aldrig glömma. Även något som kan verka litet kan ha stor effekt i slutändan. 
 
Gör du något annat? Skriv gärna nedan alt hör av dig. 
 
 
/ Kristoffer
#1 - - Johanna:

Mycket bra skrivet, måste också ta upp overshoot day känner jag nu! Det här med att vi ska låta politiker och regeringar ta ansvar kan störa mig extra mycket. Varför pratas det inte mer om miljö i debatter och partiprogram? Jo för att vi inte är så intresserade av att prata om det. Så synd!

Svar: Tack! Stör mig också! Tyvärr är det så. Det pratas allt mer om det och fler blir medvetna, men inte i det politiska rummet, i alla fall i Sverige. Måste ändras :)
Amanda & Kristoffer