Är ekologiskt dyrt?

Är ekologiskt verkligen dyrt? Är det dyrare än icke ekologiska varor, s.k konventionella eller hur är det? Då och då hör jag att det är så och vid en snabb jämförelse av exempelvis frukt och spannmål går det att se att priset är högre för de ekologiska, men är det samma sak som att det är dyrare? Vi har aldrig tidigare i Sverige betalat så lite för livsmedel som vi gör idag. Mellanskillnaden betyder bland annat att produkten är certifierad via KRAV, eller att den har eu-loggan på etiketten, vilket i sin tur betyder att den följer dess regler. Mer info om krav och dess regler finns här och mer om ekologiskt i allmänhet finns här. Det finns mycket info online som beskriver skillnaden. Det är inte så lätt att bli certifierad, men de som är måste följa reglerna, vilka är många. 
 
Jag tror att vi måste se till helheten, dvs vad vi lägger i kundkorgen under hela vägen från ingången till kassan. De ekologiska varorna kanske kostar mer än samma vara utan certifiering, men ekologisk frukt/grönsaker är fortfarande mycket billigare än godis, snacks etc. Lösgodis exempelvis. 79kr/kg är ingen ovanlig kostnad. Det finns inte mycket på grönsaksavdelningen som kommer upp i det kilopriset, än större blir skillnaden när det handlar om chokladkakor, Gott & blandat etc. Det läggs också mycket pengar på prylar, elektronik, smink och inredning för att det ger oss utilty, alltså en känsla av välbefinnande. Många konventionella produkter innehåller dessutom färre näringsämnen och jämfört med för 50 år sedan behöver vi äta mer för att komma upp i samma näringsinnehåll. 
  
 
Vad är det som får oss att tro att en produkt är bra? Det känns som att idag är det oftast nya mer miljövänliga produkter som majoriteten är kritiska emot, men inte mot protein- och bantningspulver eller energi- och sportdrycker i neonfärger för att ta två exempel.
 
Jag säger inte att ekologiskt är lösningen på vår framtida livsmedelsförsörjning, men att den oftast är bättre än den konventionella. Sedan en tid tillbaka är maten en av våra största utsläppskällor, enligt vissa källor större än de samlade transporterna som sker världen över. Men det är inte bara utsläpp, det är också otroliga mängder bekämpningsmedel som förstör maten, jorden, för pollinerare etc. som är ett problem. Att vi utöver detta slänger i snitt 1/3 av maten bidrar också. Frågan är också vad kostnaden blir i framtiden om vi inte agerar mer långsiktigt. 
 
Om priset för en vara är något högre tror jag att vi värderar den högre och inte slänger bara för att bäst före-datum gått ut. Maten blir inte dålig 00.00 den dagen. Det finns marginaler. 
 
De senaste åren har det kommit många skandaler inom livsmedel och det är kanske svårt att tro att en vara som kostar mer motsvarar prisskillnaden. Om det är något som i alla fall jag tror på, är det märkningarna KRAV, eu-loggan, men också Fairtrade. En annan märkning att hålla utkik efter är Ä-märket, vilken företaget Äkta vara står bakom. 
 
I april förra året skrev vi om ekologiskt/närproducerat och viktiga varor att byta till eko. Läs mer här.  
 
Ha en bra dag!
 
/ Kristoffer