Årlig påminnelse om planetens mående

Idag är det Earth Day, vilket sedan 1970 ska vara en dag då världens miljöproblem uppmärksammas. Globalt sker olika demonstrationer, bland annat March for Science som går av stapeln i över 500 länder med syftet att stå upp för vetenskapen. Samtidigt som detta är ett bra initiativ är det något vi borde tänka på varje dag, precis som vid exempelvis Internationella kvinnodagen, vattendagen etc. 
 
De senaste åren har det hänt mycket positivt, men vi står fortfarande mitt under det största massutdöendet av arter på lång tid. Mängder av gifter sprids i jordbruket, i produktionen av leksaker, kläder och i princip allt annat som människan tillverkar. Den globala uppvärmningen är troligen inte mer än möjlig att mildra och vi kommer att få en varmare planet för varje år som går. Det beror bland annat på att de utsläpp som kommit sedan industrialismen ackumuleras i atmosfären och har långsiktiga effekter på vår hälsa och miljö. Har inte siffrorna, men tror att det fortfarande dör fler av smog än av terrorism. 
 
Vi använder också oerhörda mängder resurser, slänger ca 1/3 av maten och shoppar som aldrig förr. Ändå säger majoriteten att allt är dyrt. Det kanske beror på ett överflöd av tillgängliga varor? Maten i Sverige har aldrig varit så billig som den är nu, men om vi också ska handla nya kläder varje månad, nya möbler, resor etc. handlar det kanske istället om prioriteringar? 
 
 
Jag tror att vi alla behöver ta ansvar för våra handlingar och inte göra som alla andra gör, inte vara en s.k. Sheeple och faktiskt göra det vi kan, vilket inkluderar att ta reda på vad vår livsstil betyder. Att Sverige har en sådan god miljö, starka djurlagar och årlig tillgång av alla möjliga sorters mat, innebär delvis att vi har förskjutit våra problem till andra delar av världen. Detta brukar kallas miljöbelastningsförskjutning, dvs vi lägger över utsläpp, förorenat vatten, ohälsa och annat på länder som producerar våra kläder, men också kött, kaffe, exotiska frukter och en rad andra produkter. 
 
Det behöver inte vara så svårt. Vi behöver inte ändra våra liv radikalt. Alla behöver inte bli vegetarianer, minimalister och secondhand-shoppare. Men vi kan göra det vi kan för vår framtid, för barnens framtid. Det vi inte gör idag får nästa generation ta hand om och vi kan troligen inte diskontera för en förbättring i framtiden, framförallt när vi har all tillgänglig kunskap för att förändra idag. Det känner jag är naivt. 
  • Gå, cykla eller åk kollektivt. 
  • Kolla igenom garderoben innan du köper något nytt. Har du något som inte används? Varför inte ge bort det?
  • Källsortera. Detta är svenskarna bra på, men kan bli ännu bättre. Dessutom är det så enkelt. 
  • Ta någon/några dagar i veckan utan kött. 
  • Minska användningen av kosmetika samt tvätt- och rengöringsmedel.
  • Köp mer ekologiskt och närproducerat. 
  • Våga ifrågasätt och var kritisk. 
  • Inspirera andra!
Kom ihåg att lite är bättre än inget. Att göra något är jättebra! Idag kan vi inte säga "jag vet inte". Vi lever i en era av information och har aldrig tidigare vetat så mycket om vad som händer i världen och vad vår livsstil bidrar till. Är vi medvetna om något och tar ett aktivt beslut kan vi senare stå bakom dessa värderingar och därmed våra handlingar istället för att lägga över dessa på någon annan. Vi behöver alla ta ansvar och inte enbart lita på politiker, företag och forskare. Vi måste göra det tillsammans. Då är vi som starkast. 
 
/ Kristoffer
 
Bildkälla: 9gag (Vad som syns på bilden sker dessvärre redan idag på vissa ställen(!))