4 öre till bomullsplockaren

Vad betyder egentligen priset i affären? Är kläder som kostar mer automatiskt mer vänliga mot människor, djur och miljö? Det vet jag faktiskt inte, men det kan ligga något i det. Men det som oftast avgör är huruvida plagget är Fairtrade-märkt. Här är det inte de ekologiska kläderna som är bättre, framförallt då de inte kontrolleras lika noga som exempelvis livsmedel som har starka märkningar i bland annat KRAV och EU-loggan och kläder som märks som ekologiska är inte alltid det, vilket är fallet med livsmedel. Detta beror bland annat på att bomullsodlingar som är ekologiska kan vara precis intill de konventionella. I Sverige är lagarna hårda och ekologiska odlingar har hårda krav som måste uppfyllas för att kunna ha loggan på produkten. Därför kostar ekologiska varor oftast lite mer, medan konventionella varor inte behöver "bevisa" något utan kan säljas ändå. Här handlar det om att ekologiska livsmedel innehåller mer näringsämnen och odlas på ett miljövänligt sätt, medan konventionella grödor har förstörts under 1900-talets destruktiva jordbruk. Därför är de mer näringsfattiga. 
 
Dock är det bättre att handla ekologiska varor framför andra. Dels för att de ofta är ekologiska, men främst för att det signalerar att det behöver produceras fler miljövänliga produkter. 
 
I förrgår lade Fairtrade Sverige ut följande text med medföljande bild:
 
"Vem betalar det verkliga priset för din T-shirt?

Köper du en T-shirt från Bangladesh som kostar 100kr så får textilarbetaren mellan 50 öre–3 kronor och bomullsodlaren endast 4 öre. Det är inte schysst, anser vi. Idag är det starten till Fashion Revolution Week då arbetsvillkoren för de som producerar våra kläder uppmärksammas världen över. 

Genom att välja plagg med Fairtrade-certifierad bomull bidrar du till att odlaren får förbättrade ekonomiska villkor (genom minimipris och premie) och verktyg för en aktiv miljöhänsyn exempelvis strikta regler kring bekämpningsmedel. Inte minst innebär Fairtrade-certifieringen att bomullen går att spåra från bomullsfältet till färdig produkt och att det genomförs kontroller genom hela den textila handelskedjan; viktiga möjliggörare för att företag ska kunna ta ansvar för bomullen de köper in.

På den svenska marknaden använder flera företag, exempelvis Dedicated BrandNudie JeansOgland,Sture&LisaSwegmark of Swedenmini rodini ochCottover ekologisk och Fairtrade-certifierad bomull i sina produkter."
 
Hälften går till butiken, en tredjedel till varumärket, en dryg tiondel till textilfabriken. Därefter återstår endast 3 kr varav cirka 4 öre går till bomullsplockaren. Värt att tänka på nästa gång du står i affären.
 
Men försäljningen av Fairtrade-märkta produkter går stadigt upp i Sverige och under 2016 var ökningen 10 % och landade på totalt 3,6 miljarder kronor. Det betyder att varje svensk i snitt handlar Fairtrade-märkta varor för 360kr. 
 
/ Kristoffer
 
Bildkälla: Fairtrade Sverige