Danska politiker väljer veganskt i 22 dagar
Miljösekreteraren från den rödgröna alliansen, Maria Gjerding, tillägger: ‘We need to take action on both a personal and political level in order to address the serious issues of climate change. Going vegan for 22 days is not going the save the world in itself, but it’s a great opportunity to put focus on Western consumption of animal products and the environmental and animal welfare problems it causes."
Det finns också en kampanj kallad VeganerUtfodringen, som handlar om just detta, att avstå kött i 22 dagar.
Läs mer här.
Är du också sugen på att prova veganskt? För bara fyra år sedan hade jag svårt att föreställa mig vad vegansk mat var, trots att jag alltid varit intresserad av matlagning. Jag tror att det viktigaste är att prova. Att våga. Det blir lätt att hamna i rutiner och endast laga 10-15 rätter som man är bekväm med och sedan rotera med dessa. Men det är värt det, av flera anledningar.
Bland annat:
- Vegansk/vegetarisk mat kräver betydligt färre resurser, exempelvis vatten, markyta och dessutom behöver inte skogsavverkningen bli så stor.
- Mer hälsosamt. Kött, framförallt rött kött och charkuterier har sedan länge visat sig ha negativa effekter på hälsan.
- Utsläppen av växthusgaser som koldioxid, metan och dikväveoxid är många gånger lägre.
Vill du ha tips på veganska rätter? Kolla in fliken Recept alternativt kommentera nedan.
/ Kristoffer