Cyklar, avbruten studie och den där palmoljan igen

Som skrevs igår blev Lund utsedd till Sveriges bästa cykelstad av Cykelfrämjandet som sedan 2010 genomfört granskningen Kommunvelometern. Detta blir fjärde gången som Lund vinner, dvs hälften av utmärkelserna har gått till vår hemstad. Kul!
 
Totalt ingår 50 kommuner i granskningen, vilket är rekord. Det är alltså frivilligt att vara med. Därför kan oanmälda städer vara bättre än de granskade? Eller de kanske är så långt efter att de inte vill ställa upp? Vem vet. 
 
De kommuner som hamnar högt upp på listan arbetar långsiktigt och systematiskt med cykling inom alla områden som granskas i Kommunvelometern och har så gjort under många år. Förutom den totala mätningen delas kommunerna också in i tre undergrupper: Stora (100 000 invånare eller fler), mellanstora (50 000 till 100 000 invånare) och små kommuner (färre än 50 000 invånare). 
 
Lund tog även hem denna, framför Malmö på andraplats precis som i den totala tävlingen. Vinnarna i de andra grupperna är Nacka och Motala. 
 
Våren 2017..
 
En stor studie i Spanien fick avbrytas i förtid av etiska skäl. I studien jämförde man dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar mellan grupper som åt olika kost. Gruppen som åt örter, gröna bladgrönsaker, bönor, linser, kikärtor och olivolja (dvs traditionell Medelhavskost) hade så mycket lägre dödlighet än gruppen som åt fettreducerad kost att forskarna inte ansåg det etiskt försvarbart att låta kontrollgruppen, som åt vanlig mat, fortsätta.
 
Vad detta framförallt visar är återigen att vi inte ska vara rädda för fett. Människan är en fettberoende art och en mängd funktioner i kroppen litar på att vi konsumerar fett. Att aktivt undvika fett är något av det sämsta vi kan göra för hälsan. Men det handlar om rätt sammansättning, samt att utesluta fel typ av fett, vilket leder till nästa "rubrik"..
 
Igår publicerade Äkta vara en undersökning som slv hade gjort där de undersökt de giftiga ämnena glycidylestrar och 3-MCPD-estrar i produkter som innehåller vegetabiliska oljor. Samma ämnen som i början på året hittades i Nutella. Resultatet av undersökningen visade att halterna var högst i produkter som innehöll palmolja. 
 
Vilken var då produkten med högst halter? Den produkt jag skrivit mest om sedan starten i april förra året. Margarinet. Det finns inga fördelar här, inga argument, inga ursäkter. Om du vill ha något växtbaserat finns det mängder av recept online. Annars välj något naturligt. Det här är så äckligt onaturligt, onyttigt och miljöskadligt. 
 
Det finns andra anledningar att undvika palmolja, som finns i så många produkter. Först började det användas som smörjmedel på ångmaskinerna i Storbritannien vid mitten av 1800-talet. Nu skövlas det miljontals hektar skog varje år för att ge plats åt framförallt palmoljan, men även jordbruket (främst kött). Ironiskt då skogen bistår jordbruket på flera sätt. 
 
Enligt FAO är bevarandet av bördig jord, vattnets kretslopp, växters upptag av koldioxid samt skydd av habitat de speciellt viktiga faktorerna skogen ger jordbruket. 
 
Förresten. FAO är, tillsammans med WHO, EFSA, KRAV och kanske någon till, arbetsplatser som står på min önskelista i framtiden. FAO är FN:s jordbruksorganisation. Hoppas. 
 
/ Kristoffer