Världens första tvål snart i vår ägo

Från staden Aleppo i Syrien sägs världens första tvål komma, där den har tillverkats enligt samma tradition i tusentals år. Uppgifterna varierar om exakt hur länge, men det kan vara uppemot 4500 år. Vi skrev om detta den 6 november förra året, men har tyvärr glömt bort den då vi istället använt urtekrams produkter. Som ni känner till är staden Aleppo inte lika vacker som den en gång varit. Mängder av människor har tvingats fly och stadens arkitektur har förstörts. Detta var ett av skälen till att jag ville beställa från Organic Makers i Malmö, då de skänker 5 kr per såld produkt till Röda Korsets Syrienhjälp, en annan är att de hade en ekologisk variant, men eftersom deras hemsida krånglat de senaste dagarna blev det istället från Jordklok (länk finns nedan). Tvålen säljs också på Clear Life m.fl. Nästa gång kanske det fungerar, annars går det att skänka pengar direkt till Röda Korset.
Traditionellt består tvålen av olivolja och lagerbärsolja, men vissa säljs med ytterligare 3-4 ingredienser. Den finns i olika varianter med olika mängd lagerbärsolja, dvs fler än de fyra vi skrev om i november som endast finns hos Organic Makers. Dock går de sällan/aldrig över 40 % lagerbärsolja och ju mer lagerbärsolja, desto mer fuktgivande. 
 
Även om olivolja i sig är bra för huden är det framförallt lagerbärsoljan som är vårdande då den har antibakteriella och svampdödande egenskaper, vilket är bra mot hudinfektioner samt för att läka insektsbett, skärsår och blåmärken. Om din hud är allergisk eller om du har utslag kan tvålen genom sina antiseptiska egenskaper vara bra. I övrigt ger tvålen näring åt huden, rengör och tar bort lukter och döda hudceller, samt jämnar ut hudtoner. För håret kan den också hjälpa vid mjäll och håravfall. 
 
Varianten med 40 % lagerbärsolja rekommenderas för ansiktet oavsett hudtyp eftersom den är mildare, mer hudvårdande och dessutom bra för acnebenägen och torr hud. Tvålen med 1-8 % lagerbärsolja alternativt varianten utan, rekommenderas som dusch- och badtvål.
 
--
 
Visste ni förresten att huden är människans största organ? Och när det gäller huden är det, för att citera dermatologen Yael Adler; "Less is more", dvs färre produkter är bättre. 
 
Jag tror att vi behöver ställa oss frågan om vi verkligen behöver alla dessa hudvårdsprodukter. De säljs med ett syfte, men vad får dessa företag att gå runt? Är det att kunden använder produkten, problemet löser sig och därmed behöver kunden inte köpa varan igen? Eller är det tänkt att kunden ska köpa produkten om och om igen, gärna flera olika? En brittisk studie kom för några år sedan fram till att en genomsnittlig kvinna utsätts för ca 400 kemikalier om dagen (den typen av kemikalier vi inte behöver), vilket inkluderar bland annat hudvårdsprodukter. 
 
--
 
Nu har vi äntligen beställt hem för att testa tvålen. Är du också sugen?
 
Bilderna ovan är från Jordklok (till vänster/den första), den tvålen hittar ni här samt Organic Makers (till höger/den andra), den tvålen hittar ni här. Även om kilopriset är något högre än för andra tvålar, tror jag att denna håller betydligt längre, kanske blir den billigare i slutändan? Vi får se, men användandet av Aleppotvålen lär troligen innebära att "behovet" av andra produkter minskar och därmed den totala kostnaden. 
 
Ha en trevlig måndagskväll!
 
/ Kristoffer