Nej tack till plastpåsar

Från och med första juni i år trädde en ny EU-förordning i kraft som syftar till att minska användningen av plastpåsar inom EU. I Sverige förbrukar vi ca 200 plastpåsar per person och år och den siffran ska minska till 40 plastpåsar per år till 2025. H&M, Kappahl och Lindex har därför bestämt sig för att börja ta betalt för plastpåsarna. Från och med juni är butikerna skyldiga att informera om plastpåsarnas klimatpåverkan och dokumentera försäljningen. I ett tidigare inlägg har vi skrivit om varför plasten utgör en fara i miljön.

 De flesta ser det som ett bra steg mot ett mer hållbart samhälle. Jag gillar idén att plastpåsar inte ska vara gratis och en förbrukningsvara. Sedan i mars 2015 har Indiska tagit betalt för plastpåsar och enligt deras hållbarhetschef har det lett till en kraftigt minskad användning. Samtidigt, är man beredd att köpa kläder för ett antal tusen kronor per år så tror jag inte att det svider nämnvärt med några kronor per påse. Det som faktiskt kan göra skillnad är att butikerna är skyldiga att informera om påsarnas miljöpåverkan vilket kan leda till skuldkänslor som följd när man väljer påsen. I vårt samhälle är vi väldigt bra på att döma andra människor och inom en snar framtid hoppas jag att det är lika fult att välja plastpåsen som det var att äta bröd under GI-bubblan. 

Även om jag har högt förtroende för personerna i kassorna med detta viktiga nya uppdrag så saknar de både tid och kanske engagemang. Det är en stor uppgift att lägga på en bransch med mottot att kunden alltid har rätt. Istället för att införa en förordning om att man ska informera, varför inte förbjuda påsarna helt?

 Idag gör de flesta företag allt för att verka hippa och medvetna och det råder inget tvivel om att H&M, Kappahl och Lindex klappar sig själv på axeln och fnyser åt andra butiker som inte infört detta än. I samma butiker säljs mängder med kläder gjorda av syntetiska material t ex polyester. Polyester är ett av de vanligaste materialen i kläder och den vanligaste syntetfibern. Polyester är gjort av plast som utvinns ur olja och är ett mycket elastiskt material. För att göra om plast till fibrer krävs stora mängder kemikalier, vilka kan vara cancerframkallande och när polyester tvättas släpps små plastpartiklar ut med tvättvattnet, vilket bl.a. kan skada fiskar. Elastan är också gjort av plast och stora mängder kemikalier och lösningsmedel används vid tillverkningen. Till och med när plaggen med elastan tvättas påverkar det miljön eftersom plastpartiklar även här släpps ut i naturen och precis som polyester påverkar bl.a. fiskar. 

 Samtidigt säljer dessa butiker produkter som innehållet mikroplaster. Mikroplaster tillsätts i hygien- och skönhetsprodukter för att få skrubbande effekt och är vanliga i hudlotion, peeling, tandkräm, raklödder och duschtvål m.m. Mikroplasterna spolas ut i avloppet och reningsverken är inte anpassade för att rena bort alla utan de spolas slutligen ut i haven. Forskare tror att partiklarna blir bärare av kemikalier på vägen genom reningsprocessen och när de sedan spolas ut i hav och sjöar tas de upp i det marina ekosystemet där de kan orsaka stor skada.

Vad ska man då göra? 

  • Köp en fin tygpåse som du tar med dig på shoppingrundan och till mataffären.
  • Säg nej till plastpåsar i butikerna.
  • Fundera på din konsumtion, är den hållbar?
  • Lägg lite tid på att lära dig vilka material som är bättre ur miljösynpunkt och köp färre plagg och låt de inköpta vara av högre kvalitet. Läs på här http://ekoderligt.blogg.se/2016/october/vad-finns-i-dina-klader.html om de vanligaste materialen.
  • Uppmuntra självklart butikerna som gör medvetna val samt uppmuntra och hjälp till att informera varandra. 
  • Inse att plast finns i nästan allt och kan påverka din hälsa t ex matförpackningar och cigarettfilter m.m.
Ha en fin dag!
/ Amanda